Arabuluculuk Ücreti Hesaplama (2022-2023 İçin Tam Rehber)

5/5 - (9 votes)
Arabuluculuk Hizmet Ücreti Hesaplama

Arabuluculuk ücreti hesaplama nasıl olur?

 Arabuluculuk kavramı 2013 yılında yürürlüğe girmesiyle birlikte hukuk anlaşmazlıklarının daha kolay bir şekilde çözülmesini sağlamaktadır. Genel olarak bu arabuluculuk mahkeme veya dava açılmadan davalı ve davacı olan tarafların kendi aralarında üçüncü bir kişi tarafından düzenlenen bir müzakeredir. Tabi ki bu müzakere süreci belirli ücretler karşılığında yapılmaktadır. 

Günümüzde arabuluculuk hizmeti veren firmaların arabuluculuk ücreti %6 olarak belirlenmiştir. Arabuluculuk ücreti hesaplama işlemine örnek vermek gerekirse 20.000 TL’lik bir iş uyuşmazlığında ki arabuluculuk ücreti bu miktarın %6’sı olan 1200 TL’dir. Öte yandan bu ücret anlaşma olması veya anlaşma olmaması durumlarına göre de değişiklik gösterebilmektedir. 

Öte yandan arabuluculuk ücretleri uyuşmazlık çeşidine göre de değişiklik göstermektedir. Ancak ana kriter uyuşmazlık ana bedelidir. Uyuşmazlıklarda ki ana bedel ne kadar fazla olursa ücret o kadar artış göstermektedir. Arabuluculuk ücreti hesaplama işleminde birbirinden farklı kriterlerin dikkate alındığı bilinmektedir.

Anlaşma Durumunda Arabuluculuk Ücreti Hesaplama Nasıl Olur?

Arabuluculuk asgari ücret tarifesine göre anlaşmazlık yaşanan tarafların anlaşması durumunda ödenmesi gereken tutar anlaşa ücretinin %3’ü ile %6’sı arasında değişiklik göstermektedir. Bu durum tamamen arabulucu kişi veya kurumlar tarafından belirlenmektedir. Bir de ücret hesaplanmasında birtakım kriterler de dikkate alınmak durumundadır.

Öte yandan anlaşma tutarı ne olursa olsun bu %3 veya %6’lık kısım belirli bir limitin altında olmamaktadır. Yani limitin altında ki hesaplamalarda doğrudan ücret eşik değerine yuvarlanmaktadır. Bu eşik değeri ise 2022 yılı itibari ile geçen yılan oranla yüzde 12 kadar bir artış göstermiştir. 

Son 10 yıllık arabuluculuk asgari tarifelerine bakıldığında ise asgari tutarın her yıl yüzde 10 ile 20 arasında bir artış yaşadığı görülmektedir. Ücret hesaplamaları genel olarak bu şekilde yapılıp hesaplama arabulucu imzalı olarak yapılmaktadır. Burada arabuluculuk ücreti hesaplama işleminin son teknik verileri içerdiğini rahatlıkla ifade edebiliriz.

 

Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk Ücreti Hesaplama

Ticari uyuşmazlık durumlarına 2019 yılı itibari ile arabuluculuk getirilmiştir. 2019 yılında getirilen bu yönetmeliğe göre ticari anlaşmazlıklarda dava açılmadan önce arabulucuya mutlaka başvurulması gerekmektedir. Eğer arabulucu kişi veya kurumlar uyuşmazlığı gideremezse o zaman uyuşmazlık yargıya açılmaktadır. Ticari uyuşmazlıklara özel arabuluculuk ücretinin farklı kriterlerden etkilendiğini rahatlıkla ifade edebiliriz.

Genel olarak arabuluculuk ücretlerinde belirlenen oran %6 olmasına rağmen ticari uyuşmazlıklarda bu oran %3 olarak belirlenmiştir. Çünkü ticari uyuşmazlıklar diğer uyuşmazlıklara göre çok daha sık karşılaşılan bir durumdur. Dolayısıyla bu arabuluculuk hizmetinde ödenmesi gereken tutar diğer tüm arabuluculuk hizmetlerine kıyasla daha az olmaktadır. Genel olarak ticari uyuşmazlıklarda ki arabuluculuk ücreti şu şekilde hesaplanmaktadır. Burada ticari uyuşmazlıklardaki arabuluculuk ücretinin toplam ana beden üzerinden şekillendiğini ifade edebiliriz.

Örneğin, 4 tarafı olan bir ticari uyuşmazlıkta ki ana bedel 10 bin TL olsun. Bu tutarı %3’lük bedeli 300 TL yapmaktadır. Bu ticari uyuşmazlıkta ki bedel 2000 TL’nin altında olduğu için KDV tutarı eklenmez. Ancak 2000 TL’nin üstünde olsaydı 300 TL’nin KDV’si de tutara eklenecekti. Dolayısıyla bu örnekte tarafların arabulucuya ödemesi gereken tutar 75 TL olmaktadır. Peki, iş uyuşmazlıklarında arabuluculuk ücreti hesaplama işlemi nasıl yapılmaktadır?

 

İş Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Ücreti Hesaplama

Hukuki uyuşmazlıklar işyerinde en çok karşılaşılan diğer bir bölüm ise iş uyuşmazlıklarıdır. Ülkemizde işçi ile işveren arasında çıkan bu uyuşmazlıkların kısa bir zaman dilimi içerisinde çözülmesi için iş uyuşmazlıklarına da arabuluculuk şartı getirilmiştir. Bu kapsamda iş kazaları maddi veya manevi mağduriyetler, ihbar tazminatları, sendikal tazminatların tamamı arabulucu ile çözümlenmektedir.  

İş uyuşmazlıklarında arabuluculuk komisyon payı ise %6 olarak belirlenmiştir. Ancak ticari uyuşmazlıklara nazaran iş uyuşmazlıklarında tutar ne olursa olsun KDV ücreti de fiyatlara yansıtılmaktadır. Bu da tüm iş uyuşmazlıklarında arabuluculuk ücreti hesaplama işlemine dahil olmaktadır. Böylece isabetli bir şekilde ücret hesaplama işlemini yapmak mümkün olmaktadır.

Genel olarak iş uyuşmazlıklarında arabuluculuk ücret hesaplaması şu şekilde olmaktadır. Örnek vermek gerekirse bir iş uyuşmazlığında ki uyuşmazlık tutarı 20 bin TL olsun ve bu uyuşmazlıkta ki taraf sayısı 1 olsun. Bu veriler ışığında 20 bin TL’nin %6’lık kısmı 1200 TL yapmaktadır. Bu fiyatı yarısı ise 600 TL olup bu ücret KDV’siz fiyat olmaktadır. Son olarak 600 TL’nin KDV’si yani %18’lik kısmının hesaplanması gerekmektedir. Bu durumda ise KDV oranı 108 TL yapmaktadır. Toplamda ise tarafların arabulucuya ödemesi gereken tutar 708 TL yapmaktadır. 

 

Tüketici Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Ücreti Hesaplama

Tüketici kavramı gerçek veya tüzel olmak üzere iki farklı şekilde olmaktadır. Dolayısıyla tüm tüketici grupları sabotaj vergisi kapsamına girmektedir. Tüketici uyuşmazlıklarında en çok karşılaşılan durumların başında kredi kartlar, sigorta, ulaşım, gıda ve hastane uygulamaları gelmektedir. Tüm bu uyuşmazlıklara genel olarak tüketici uyuşmazlıkları adı verilmektedir. 

2019 yılından itibari ile çıkan kanun ile birlikte tüm bu uyuşmazlıklarda ilk olarak arabulucu görevlendirilmektedir. Diğer uyuşmazlıklara göre tüketici uyuşmazlıklarında ki arabulucu ücretleri daha farklı bir şekilde hesaplanmaktadır. Tüketici arabulucusunun ücretinin hesaplanmasından önce bazı verilerin kesin olarak bilinmesi gerekmektedir. İlk olarak uyuşmaz miktarının kesin olarak belirlenmesi gerekmektedir. Sonrasında satıcı ve tüketici sayısının belirlenmesi gerekmektedir. 

arabuluculuk ücreti hesaplama - 2022

 

Arabuluculuk ücreti hesaplama

Genel olarak tüketici arabulucu ücreti şu şekilde hesaplanmaktadır. İlk olarak uyuşmazlık ana bedelinin %6’lık kısmı alınmaktadır. Ardından elde edilen %6’lık kısım tüketici sayısına bölünmelidir. Örnek vermek gerekirse 20 bin TL olan bedel için söz konusu 5 tüketici olsun. 20 bin TL’nin %6’lık kısmı 1200 TL yapmaktadır. 5 tüketici olmasından dolayı her tüketicinin ödemesi gereken ana miktar 240 TL yapmaktadır. 

Öte yandan bu 240 TL’ye sabotaj ve KDV’de eklenecektir. Sabotaj vergisi yani 240’ın %20’lik kısmı 48 TL ve KDV’si 43 TL’dir. Dolayısıyla her bir tüketicinin arabulucuya ödemesi gereken tutar 240 TL+ 48 TL+ 43 TL yani 331 TL olmaktadır. Arabuluculuk ücreti hesaplama konusunda farklı ücret seçeneklerinin karşımıza çıktığını rahatlıkla ifade edebiliriz.

 

Diğer İşlemler İçin Arabulucu Ücretleri

Genel olarak her uyuşmaz çeşidinde 1 arabulucu görev yapmaktadır. Ancak çok nadirde olsa bazı durumlarda 2 veya daha fazla arabulucuda görev yapabilmektedir. Bu gibi durumlarda uyuşmazlık bedeli %6 yerine %9 olarak hesaplanmaktadır. Ancak sabotaj yine %20 olarak hesaplamaktadır. Öte yandan 80 bin TL ve yukarısı için olan uyuşmazlıklarda arabulucu ücretleri %5 olmaktadır. 

Uyuşmazlık ücreti ne kadar artarsa arabulucu ücreti de o oranda azalmaktadır. 130 bin TL olan uyuşmazlıklarda arabulucu ücreti %4, 240 bin TL ve yukarı uyuşmazlıklar %3, 780 bin TL ve yukarısı uyuşmazlıklarda ise arabulucu ücretleri %2 olarak belirlenmiştir. Öte yandan 1 milyon TL ve yukarı her uyuşmazlık için ise arabuluculara %1 ödeme yapılması gerekmektedir.  

Arabuluculuk ücreti hesaplama 2022 yılı itibariyle de güncellenmektedir. Bu tür ücret hesaplamaları esasında konusu para olan ya da parayla değerlendirilmesi mümkün olan uyuşmazlık durumlarında karşımıza çıkmaktadır. Bu tür uyuşmazlıkların çözülmesi konusunda arabuluculuk hizmetinin hemen her yıl farklı nedenlere bağlı olarak güncellendiğini rahatlıkla ifade edebiliriz.

 

Arabuluculuk Ücret Hesaplaması Makbuz Örneği Var Mı?

Arabuluculuk ücret hesaplaması makbuz örneği var mı? 2022 yılı itibari ile arabuluculuk hizmetlerinde büyük bir artış yaşanmaktadır. Arabuluculuk hizmetleri iş, ticari, tüketici gibi çok çeşitli anlaşmazlıkların olduğu bölümlerde hizmet vermektedir. 2019 yılında çıkan kanun ile birlikte arabuluculuk hizmetleri karışığında belirlenen ücretlerin tamamı makbuz ile hesaplanmaktadır. 

Öte yandan ödeme yapacak kişi veya kurumlara makbuz gönderimi de yapılmaktadır. Ancak makbuzlarda ödeme yapacak kişilerin dikkat etmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Arabulucu kişi veya kurumların ücret hesaplamasının altında imza olmaması halinde makbuz geçersiz sayılmaktadır. 

Son olarak ise makbuzlar tek taraflı ödeme ve eşit dağılımlı makbuz olarak iki farklı şekilde hazırlanmaktadır.  Arabuluculuk ücret hesaplaması makbuz örneği söz konusu olduğunda karşımıza farklı seçenekler çıkar. Burada makbuz örneğinin talep edilen arabuluculuk özelliğine göre değiştiğini rahatlıkla ifade edebiliriz.

 

Arabuluculuk Ücretleri ve Makbuz Çeşitleri

Günümüzde arabuluculuk hizmetleri için hazırlanan makbuzlar 3’e ayrılmaktadır. Bu makbuz çeşitleri ise şu şekildedir. Sabotaj olan makbuzlar, sabotaj olmayan makbuzlar, sabotaj ve KDV dahil makbuzlardır. Sabotaj olmayan makbuzlarda; uyuşmazlık ana bedeli, arabulucu için ödenecek tutar ve KDV miktarı yer almaktadır. 

Öte yandan Sabotaj olan makbuzlarda ise uyuşmazlık bedeli, arabulucu ücreti, KDV miktarı ve ek olarak sabotaj miktarı yer almaktadır. Bu makbuzlarda ki KDV miktarı %18’dir. Sabotaj miktarı ise %20 olmaktadır. Öte yandan arabulucu ücretleri ise ana bedele bağlı olarak değişme olup en yüksek %6 olmaktadır. 

 

Arabuluculuk Tevkifatlı Makbuz

Tevkifatlı makbuzlar aslında sabotaj olan makbuzlara oldukça benzemektedirler. Bu makbuzlarda da yine sabotaj oranı ve KDV oranı yer almaktadır. Öte yandan uyuşmazlık ana bedeli ve arabulucu ücreti dışında bir de ek KDV miktarı yer almaktadır. Arabulucu ücretlerinin 2000 TL’den fazla olması durumunda ek bir vergi ödenmesi gerekmektedir. 

Dolayısıyla bu makbuz çeşitleri sadece ücretlerin 2 bin TL’den fazla olması durumunda hazırlanmaktadır. Öte yandan makbuzun en altında ise net toplam tutar bölümü bulunmaktadır. Bu bölüm %6’lık kısım ile ana KDV, 2. KDV ve sabotaj miktarının toplamıdır. Arabuluculuk ücret hesaplaması makbuz örneği konusunda öncesinden bilgi sahibi olmak, bu tür işlemlerin daha pratik yapılmasını mümkün kılmaktadır.

 

Arabuluculuk ücreti tarifeleri, Arabuluculuk Kanunu’na ve Arabuluculuk Yönetmeliği’ne uygun olarak belirlenir. Arabuluculuk ücreti, uyuşmazlık tutarına göre değişebilir.

Arabuluculuk ücretinin belirlenmesinde dikkate alınan faktörler şunlardır:

 

  1. Uyuşmazlık tutarı
  2. Arabulucunun tecrübesi ve uzmanlığı
  3. Arabuluculuk sürecinin karmaşıklığı
  4. Arabulucunun çalışma saatleri

Arabuluculuk ücreti, uyuşmazlığın tarafları arasında eşit olarak paylaştırılır. Taraflar, arabuluculuk ücretinin ödemesi konusunda arabulucu ile anlaşırlarsa, ücret bu şekilde ödenir.

Ancak taraflar, arabuluculuk ücreti konusunda anlaşamazlarsa, ücret tarifesi Arabuluculuk Yönetmeliği’ne göre belirlenir. Bu tarifelere göre, arabuluculuk ücreti tutarları, uyuşmazlık tutarının belli bir yüzdesi olarak belirlenir.

Arabuluculuk Ücreti Hesaplama Anlaşamama Halinde Nasıl Olur?

Arabuluculuk ücreti hesaplama anlaşamama halinde nasıl olur? Arabulucu hizmetlerinde uyuşmazlık konusu ne olursa olsun anlaşılması durumunda arabulucuya belirli asgari tutarın altında ödeme yapılmamaktadır. Ancak bu durum uyuşmazlığın anlaşılmaması durumu için geçerli olmamaktadır. 

Eğer arabulucunun görevli olduğu bir uyuşmazlıkta anlaşma sağlanamamışsa arabulucu ücreti adalet bakanlığı tarafından ödenmektedir. Öte yandan her arabulucu hizmetinde savcılık tarafından bir makbuz kesilmektedir. Bu makbuzlar da yine adalet bakanlığı tarafından ödenmektedir. 

İlk görüşmeler sonrasında anlaşma olmaması ancak diğer görüşmelerde anlaşmaya varılması durumunda ise ilk 2 saatin ücreti devlet tarafından karşılanmaktadır. Geri kalan saatler ise taraftar tarafından ortak ödenmektedir. Arabuluculuk ücreti hesaplama işlemi anlaşmama halinde farklı bir prosedüre dahil edilmektedir.

 

Sonradan Anlaşılma Durumunda Arabulucu Ücreti Hesaplama

İlk görüşmelerde anlaşama sağlanmaması ve sonrasında sağlanması durumunda ücret hesaplamaları saatlik olarak hesaplanmaktadır. Her uyuşmazlık çeşidine göre bu ücret miktarları değişiklik göstermektedir. 

Genel olarak saatlik ücretin en yüksek olduğu uyuşmazlık türü ticari uyuşmazlıklardır. İş uyuşmazlıklarının saatlik ücretleri oldukça uygun olmaktadır. Sonradan anlaşılma durumunda belirlenen ana ücretten %25’lik bir kesinti yapılmaktadır. Yani örnek vermek gerekirse 10.000 TL parasal bir uyuşmazlıkta 

2. görüşmede bir anlaşma sağlanmışsa ilk olarak ana tutarın %6’sı hesaplanır. Bu tutar 600 TL olup yüzde 25’lik kısmı ise 150 TL yapmaktadır. Tarafların her biri 600-150= 450 TL ödeme yapması gerekmektedir. Arabuluculuk ücreti hesaplama konusunda detaylı bir araştırma yapmak, bu sürecin tamamına hakim olmanızı da mümkün kılacaktır.

 

Hangi Durumlarda Arabulucu Ücretleri Ödenmez?

İki veya daha fazla tarafın olduğu bir uyuşmazlıkta arabulucu ücretinin ödenmemesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Genel olarak şartlar şu şekildedir. 5018 yasasına bağlı kurum veya kuruluş olması veya döner sermayeye bağlı bir kurum olması gerekmektedir. Öte yandan bankalar, sigorta şirketleri ve son olarak emekli veya yardım sandıklarının arabulucu hizmetlerinde anlaşamaması durumunda ücret ödemesi gerekmemektedir. Elbette ki bu sayılan kurum veya kuruluş dışında ki tüm uyuşmazlıkların sonucu ne olursa olsun arabulucu ücretinin ödemesi gerekmektedir.  Arabuluculuk ücreti hesaplama işleminde çok sayıda farklı dinamik sürece dahil olmaktadır.

 

İhtiyari Arabuluculuk Ücreti Hesaplama Nasıl Olur?

İhtiyari arabuluculuk ücreti hesaplama nasıl olur? Arabuluculuk hizmetlerinden bir tanesi olan ihtiyari arabulucu, uyuşmazlık yaşayan taraflarım arabulucuya gitmelerinde bir zorunluluk hali bulunmadan bu hizmeti almasına verilen isimdir. Tarafların dava açılmadan önce bu işlemi yapması ise oldukça önemlidir. *

Genel olarak bu hizmet özel hukuki işlemler için geçerli olmaktadır. Ücretleri ise zorunlu arabulucu hizmetleri ile aynı olmaktadır. Yani arabulucu ücretleri uyuşmazlık çeşidine bağlı olarak saatlik olarak ödenmektedir. 

Genel olarak parasal uyuşmazlıklarda ise arabulucu ücreti ana bedelin %6’sı kadar olmaktadır. Ancak birden fazla arabulucu talep edilmesi durumunda Ücret %9’a kadar çıkabilmektedir. Bu ücret yapılandırılması 50 bin TL ve altı ücretler için geçerli olmaktadır. 

 

2022 İhtiyari Arabuluculuk Ücreti

2022 İhtiyari arabuluculuk ücreti hesaplanmasında ana bedel temel belirleyici etken olarak karşımıza çıkmaktadır. 100 bin TL ile 50 bin TL arasında ki ana bedellerde meydana gelen ihtiyari arabulucu ücretleri ise %5 oranında olmaktadır. Yani 100 bin TL ana bedel olan bir uyuşmazlıkta arabulucuya ödemesi gereken tutar 6 bin TL’dir. Bu tutar uyuşmazlıkta ki taraf sayısına bölünerek her bir tarafın ödemesi gereken ücret hesaplanır. 

240 bin TL’de ise arabuluculuk ücreti %4 olmaktadır. Öte yandan 500 bin TL’de %3, 780 bin TL’de %2 ve 1 milyon TL’nin üzerinde ise %1 olarak hesaplanmaktadır. Bu ücretlerde ise KDV ve sabotaj oranları hesaplanmamaktadır. 2022 İhtiyari arabuluculuk ücreti hesaplama işleminde güncel kriterleri kullanmak gerekmektedir.

 

İhtiyari Arabuluculuk Ücretini Kim Öder?

Zorunlu arabuluculukta anlaşma durumu olmaz ise arabulucu ücreti doğrudan adalet bakanlığı tarafından ödenmektedir. Ancak ihtiyari hizmetlerde taraflar kendi rızaları ile arabulucu talep ettiğinden ücretlerde anlama durumuna bakılmaz. Yani uyuşmazlık sonucunda taraflar anlaşsa ya da anlaşmasa da ücret ödemek zorundadırlar. Ücretler doğrudan taraflar ile anlaşılan arabulucu şirketine ödenmektedir. 

Ödemeler şahsen veya online şekilde yapılabilir. Tarafların ücretlerini ise aynı gün içerisinde ödeme gibi bir zorunluluğu da bulunmamaktadır. Makbuzda yer alan son ödeme tarihleri içerisinde birbirlerinden bağımsız olarak belirtilen tarih aralıklarında ödeme işlemini yapabilirler. İhtiyari arabuluculuk ücreti hesaplama konusunda mutlaka profesyonel bir destek almak önerilmektedir.

 

Zorunlu Arabuluculuk Ücreti Hesaplama Nasıl Olur?

Zorunlu arabuluculuk ücreti hesaplama nasıl olur? Bir hukuki olayda olayın dava açılmadan çözülebilmesi için seçilen bilirkişiye arabulucu adı verilmektedir. Arabuluculuk hizmetleri genel olarak ikiye ayrılmaktadır. Bunlar zorunlu ve ihtiyari arabulucu hizmetleridir. Zorunlu arabuluculuk; ticari, iş ve tüketici gibi davaların açılmasından önce arabulucu hizmetinin alınmasıdır. 

Zorunlu arabuluculuk hizmetlerinde her uyuşmazlık çeşidinin fiyatları birbirinden farklı olup ücretler saatlik görüşmelere göre belirlenmektedir. Öte yandan bu hizmetlerin ücretleri ana bedelin %6’sı kadar olmaktadır. Ancak bu tutar toplam ödenmesi gereken tutar olmamaktadır. 

%6’lık ücretin ayrı ayrı KDV’si ve sabotaj miktarı olan %20’lik kısımda hesaplanır. Son olarak elde edilen tüm veriler toplanarak zorunlu arabuluculuk ücreti hesaplanmış olunur. Zorunlu arabuluculuk ücreti hesaplama 2022 yılında da farklı kriterlere dikkat edilerek yapılmaktadır.

 

2022 Zorunlu Arabuluculuk Ücreti

2022 yılı itibari ile arabuluculuk ücretleri %15 oranında artmış durumda. En uygun zorunlu arabuluculuk hizmetleri iş uyuşmazlıkları olup en pahalı olan uyuşmazlıklar ise ticari uyuşmazlıklardır. Zorunlu arabuluculuk hizmetlerinde ücretler saat sayısı arttıkça artmaktadır. Öte yandan taraf sayıları da doğrudan fiyatları etkilemektedir. Taraf sayısı arttıkça hizmetin ücreti de o oranda artış göstermektedir. 

Parasal uyuşmazlıklarda ise zorunlu arabulucu hizmetlerin ücretleri ana bedele göre belirlenmektedir. An bedel ne kadar artarsa ücrette o oranda artmaktadır. Ancak bu durum ana bedelin 1 milyon TL olduğu durumlar için geçerli olmaktadır. Bu bedelin altında ki ücretlerde değişiklik olmaktadır. 2022 Zorunlu arabuluculuk ücreti hesaplama işleminde en temel kriter ana bedel olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

Ticari Zorunlu Arabuluculuk Ücreti

Zorunlu hizmetler uyuşmazlıklarında en çok alınan hizmetlerin başında ticari arabuluculuk gelmektedir. Bu arabulucu çeşidinde ek bir KDV indirimi yapılmaktadır. Eğer taraflar 2 saat veya daha az bir görüşme sağlamışsa ana KDV dışında ki KDV ücretini ödememektedir. Eğer 2 saatten fazla görüşmüş ise bu KDV’nin bedeli ücrete yansıtılmaktadır. 

Ticari arabuluculukta tarafların görüşmesi durumunda bir anlaşma sağlanamamışsa ücret devlet tarafından ödenmektedir. Ancak dava ve makbuz ücretleri yine taraflar tarafından ödenmektedir. Tüm bu bilgiler ışığında Zorunlu arabuluculuk ücreti hesaplama konusunda güncel verileri takip etmek gerekmektedir.

 

Arabuluculuk Ücretleri Vergiye Tabi Midir?

Arabuluculuk ücretleri, hukuki bir anlaşmazlığı çözmek için taraflar arasında yapılan anlaşma çerçevesinde alınan ücretlerdir. Bu ücretler, arabulucunun uzmanlığına ve iş tecrübesine bağlı olarak değişebilir. Ancak, bu ücretler vergiye tabidir.

Türkiye’de arabuluculuk, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinden biridir. Bu yöntem, mahkeme masraflarının ve zaman kaybının önlenmesine yardımcı olur. Taraflar, anlaşmazlık konusunda bir arabulucu ile anlaşmaya vararak sorunu çözerler. Arabulucu, taraflar arasında uyum sağlamak için arabuluculuk sürecini yönetir ve sonunda bir anlaşma yapılmasını sağlar.

Arabuluculuk ücretleri, ticari bir kazanç veya ücret olarak vergilendirilebilir. Bireysel olarak yapılan arabuluculuk faaliyetleri de dahil olmak üzere, bu ücretler, Türkiye’deki mevcut vergi yasaları uyarınca vergilendirilir. Arabuluculuk ücretleri, işletme faaliyeti olarak kabul edilir ve vergi beyannamesinde beyan edilmelidir.

Sonuç olarak, arabuluculuk ücretleri vergiye tabidir. Herhangi bir vergi cezası veya yasal işlemle karşılaşmamak için, arabuluculuk ücretlerinin doğru bir şekilde beyan edilmesi ve ödenmesi önemlidir.

 

Arabuluculuk Masrafını Kim Öder?

Hukuk alanında bazı kolaylıklar sayesinde kişiler mahkemeye çıkmadan kendi aralarında anlaşma sağlayabilmektedir. Arabuluculuk hizmeti tarafsız bir üçüncü kişinin iki taraf arasındaki anlaşmazlığı halletmek üzere devreye girmesi olarak ifade edilebilir. Taraflar bu hizmeti aldıklarında belli bir ödeme yapmaktadır. Arabuluculuk masrafını kim öder sorusu işte bu alanda araştırma yapan kişiler tarafından merak edilmektedir. 

Arabuluculuk hizmeti dava açıldıktan sonra veya dava açılmadan alınabilmektedir. Mahkemenin devreden çıktığı bu uyuşmazlık giderme sistemi ile taraflar çok daha hızlı ve kesin sonuca ulaşmaktadır. Bunun için arabulucu olarak hizmet sunan kişiler bulunmaktadır. Arabulucu olmak için öncelikle hukuk fakültesi mezunu olmak ve meslekte en az 5 yıl görev yapmış olmak şartı aranmaktadır. Arabulucu olmak isteyenler bu alanda eğitimlerini tamamladıktan sonra Adalet Bakanlığı’nın arabulucu listesine kayıt yaptırarak bu işi yapmaya başlarlar.

 

Arabuluculukta Anlaşma Nasıl Sağlanır?

Taraflar arasında üçüncü kişi olarak aradaki sorunu çözüme kavuşturmak üzere devreye giren arabulucu yaptığı bu işin sonunda belli bir ödeme almaktadır. İki taraf aralarındaki sorunu mahkeme ile değil de arabulucu ile giderme yoluna başvurduklarında bir arabuluculuk bürosuna başvurarak hakem atanmasını isterler. Büro ilgili dava ile ilgili uzman bir arabulucu atar ve arada anlaşma sağlanmaya çalışılır. 

Arabuluculuk masrafını kim öder konusuna gelince farklı bir durum söz konusu değilse taraflar aralarında bu masrafı eşit şekilde paylaşmaktadır. Bunun yanında kanunun belirlediği durumlarda arabuluculuk masrafını ilgili tarafın ödemesi de istenebilir.

 

Arabuluculuk Ücreti Nasıl Tahsil Edilmektedir?

Hukuk alanında mahkemelerin üzerindeki yükü biraz hafifletmek ve kişiler arasındaki davaların daha hızlı ve sorunsuz olarak halledilmesi için arabuluculuk hizmeti devreye girmiştir. Arabuluculuk hizmeti sunan kişiler bu unvana sahip olabilmek için belli eğitimlerden geçmektedir. Ardından bu hizmete ihtiyacı olan kişiler arabuluculuk ofislerine yönlendirilmektedir. 

Taraflar için ayarlanan arabulucu için belli bir ödeme alınmaktadır. Arabuluculuk masrafını kim öder ve bu masraf nasıl tahsil edilir konusunda kanun tarafından belirlenmiş yollar bulunmaktadır. Öncelikle arabuluculuk masrafı Adalet Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. Her yıl güncellenen bu ücretlere göre arabulucular ödeme almaktadır. Bu ödeme belirlenen tarihler arasında adliyede bulunan arabuluculuk veznesine yatırılmaktadır. Buradan da arabulucunun hesabına aktarılmaktadır.

 

Taraflardan Birinin Vekili Arabulucu Olabilir Mi?

Taraflardan birinin vekili arabulucu olabilir mi? 2012 yılından bu yana hayatımızda yer alan Arabuluculuk kavramı, hukuksal bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. 7036 Sayılı Kanun sayesinde artık iş uyuşmazlıklarında dahi arabuluculuk kavramının yer aldığı bilinmektedir. Hukuk sistemimizin bir parçası olarak karşımıza çıkan arabuluculuk, konuya taraf olanların iletişiminin kolaylaştırılmasında etkilidir. Peki, taraflardan birinin vekili arabulucu olabilir mi? Elbette ki arabuluculu olarak taraflardan birisinin vekilini görevlendirmek mümkündür.

Taraflardan birisi ya da vekilinin seçmiş olduğu bir arabulucuyla birlikte başvuruda bulunabilir. Bu aşamadan sonra diğer tarafın da bunu kabul ediyor olması gerekmektedir. Ancak bu sayede arabuluculuk hizmetinin daha makul bir ücret karşılığında sunulması da mümkün hale gelecektir. Bilindiği üzere arabulucular, tarafların birbirleriyle olan iletişimlerini kolaylaştırmak amacıyla hizmet sunarlar. Konuya dair taraf olanların çözüm bulmalarına destek olan arabulucular, karar verme aşamasına karışmaz.

 

Arabuluculuk Vekalet Ücreti

Arabuluculuk vekalet ücreti, avukatlık hizmeti ücret tarifesine göre belirlenir. Arabuluculuk vekalet ücreti, avukatlık ücret tarifesinde belirlenen oranlara ve uygulama esaslarına göre hesaplanır.

Arabuluculuk vekalet ücreti, avukat ile müvekkil arasında yapılan sözleşmeye göre belirlenir. Sözleşmede, arabuluculuk vekalet ücretinin hesaplanma yöntemi, ücretin ödeme şekli ve taksitlendirme gibi konular yer alır.

Arabuluculuk vekalet ücreti, uyuşmazlığın tutarına göre değişebilir. Avukatlar, arabuluculuk vekalet ücretini, arabuluculuk sürecinin karmaşıklığına, uyuşmazlık tutarına, iş yüküne ve müvekkilinin ödeme gücüne göre belirlerler.

Ancak avukatlar, avukatlık ücret tarifesinde belirlenen ücretleri aşamazlar. Avukatlık ücret tarifesi, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenir ve avukatlar bu tarifeye uygun olarak ücret belirlerler.

 

Arabuluculukta Yetki Nasıl Belirlenir?

Uyuşmazlık yaşayan taraflar sözleşmede yer alan arabuluculuk büroları aracılığıyla hizmet alırlar. Burada yetki belirlenmesinde taraflara ait yazılı beyan esas alınmaktadır. Yine yetki belirlenmesi sonrasındaki süreçten görevlendirme yapılmaktadır. Bilindiği üzere arabulucular tarafların masada tutulmasında etkili rol oynayarak, sorunun çözülebilmesi için etkili bir ortamın oluşmasına destek olurlar. Burada arabulucuların bir karar verme organı olduğunu düşünmek hatalı bir yaklaşımdır.

Arabulucuların günümüz itibariyle sorunun çözümü konusunda alternatif seçenek sunma yetkisi de bulunmamaktadır. Onlar arabuluculuk sürecinde etkili bir iletişim ortamının oluşmasına katkı sunarlar. Müzakere sürecinin daha etkili bir düzeyde devam etmesine yardımcı olurlar. Bu da arabuluculuk sisteminin başarılı bir şekilde sonuçlar ortaya koyabilmesini mümkün kılar. Bu noktada avukatların da sürece dahil olmasının, beraberinde önemli kazanımları getirdiğini rahatlıkla ifade edebiliriz.

 

Arabuluculuk Toplantısına Sadece Avukat Katılabilir Mi?

Arabuluculuk görüşmeleri, sürecin en kritik aşamasıdır. Dolayısıyla bu görüşmelere arabulucuların katılmaları yasal bir zorunluluktur. Bununla birlikte isterse taraflar arabuluculuk görüşmelerine vekilini de gönderebilir. Vekalet aracılığıyla taraflardan birisinin hatta tarafların tamamının avukatlarıyla arabuluculuk görüşmesine katılması mümkündür. Arabuluculuk görüşmesine, taraflar, taraf avukatları, firma ya firma yetkisinin katılması mümkün olmaktadır.

 

Arabuluculuk Ücreti Hesaplama Programı Var mı?

Arabuluculuk ücreti hesaplama programı var mı? Konusu para ile ölçülebilir olan adli ve idari uyuşmazlıklarda arabuluculuk yoluna gidilebilmektedir. Anlaşma ücretinin %6 miktarı oranında ve miktara göre azalan oranda ücret alınmaktadır. Her yıl değişen arabuluculuk ücreti tarafların anlaşmasıyla ortak ya da tek taraflı ödenmektedir. Konusu para olmayan ya da parayla değerlendirilemeyen arabuluculuk hizmetlerinde ise arabuluculuk ücreti adalet bakanlığınca ödenmektedir.

Bilindiği üzere arabuluculuk ücreti hesaplama programı vardır. Bu programdaki yönergelere göre bilgiler eklenir ve hesaplama oransal olarak yapılır. Arabuluculuğun türü, tarih, kişi sayısı gibi bilgilerin girilmesi istenmektedir. Kâğıt kalem ya da hesap makinesine gerek kalmaksızın pratik ve doğru bir hesaplama yapılmaktadır. Günümüz koşullarında Arabuluculuk ücreti hesaplama programı söz konusu olduğu zaman karşımıza farklı seçenekler çıkmaktadır. 

 

Arabuluculuk Ücreti Hesaplama Nasıl Yapılır?

Arabuluculuk hesaplama konu ve kişiler ile ilgilidir. Hesaplama yapılması için arabuluculuğun gerçekleşmesi gerekmektedir. Arabuluculuk gerçekleşmediğinde Adalet bakanlığınca yapılan ödemeler için saat ücreti hesaplanmaktadır. Yıl mutlaka hesaplama robotuna yazılmalıdır. Bunun nedeni her yıl değişen arabuluculuk ücretleridir. Arabuluculuk çok sık başvurulan bir uzlaşma yoludur. Burada Arabuluculuk ücreti hesaplama programı sayesinde son derece pratik bir şekilde hesaplama işleminin yapılması mümkün hale gelmektedir.

 

Arabuluculuk Ücreti Hesaplama Kriterleri Nelerdir?

Arabuluculuk mahkemelerde yığılmayı önlemek için ön inceleme sonrası başvurulan pratik bir çözüm yolu olarak verilen hizmettir.  Bu işi yapan kişilerin belli şartları taşıması ve arabuluculuk belgesine sahip olmaları gerekmektedir. 

Arabuluculuk hizmeti yapan kişiler belli tarife üzerinden ücret alırlar. Bu ücretler belirlenirken içinde bulunulan yılın ücret oranı dikkate alınmaktadır. Bunun nedeni her yıl ücret oranlarının değişmesidir. Otomatik hesaplama yapan hesaplama robotuna istenen kriterlere uygun bilgiler yazılarak bilgisayar üzerinden hesaplanmaktadır.

En doğru ve güvenilir bilgiye ulaşılan hesaplama sisteminde hata payı yoktur. Hesaplama ekranında müzakere konusu, süresi, müzakerenin sonucu, arabulucu sayısı, anlaşma ücreti gibi kriterler hesaplanmaktadır. Ayrıca tarafların da ayrı ayrı kaç kişi oldukları yazılmalıdır. Tüm bu bilgiler net bir şekilde yazıldıktan sonra hesaplama butonuna basıldığında doğru sonuç ekranda görünecektir.

 

Resmi Arabuluculuk İle ilgili bilgi sahibi olun . https://www.csgb.gov.tr/cgm/resmi_arabuluculuk


Notice: Undefined index: eael_ext_toc_title_tag in /home/u762723611/domains/geylanihukuk.com/public_html/wp-content/plugins/essential-addons-for-elementor-lite/includes/Traits/Elements.php on line 526