İş Kazası Bildirme Süresi – 2023 Tam Rehber

iş kazası bildirmeme
5/5 - (2 votes)

İş kazası bildirme süresi Türkiye’de yasal bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. İşle ilgili kazaları ve sağlık sorunlarının SGK’ya bildirilmesi şarttır. Burada sorumluluk işverene aittir. 696 Sayılı KHK kapsamında yer alan iş kazası hallerinin bildirimi 3 iş günü içerisinde yapılmak durumundadır. İşyerindeki kazalar hem kolluk kuvvetlerine hem de SGK’ya bildirilmelidir. Bu kapsamda, iş yerindeki tüm kazaları araştırmaktadır. Buradaki soruşturmalarının temel amacı, gelecekte benzer kazaların olmasını önlemektir.

 

İş kazaları meydana geldikten sonraki üç gün içinde ilgili kurumlara bildirilmek durumundadır. Kaza ölüme neden olursa, bu daha da kapsamlı bir soruşturma sürecini beraberinde getirecektir Resmi tatilde veya hafta sonu bir kaza olursa, yine de 3 günlük bir süre içerisinde iş kazasının bildirilmesi yasal bir zorunluluktur. İş kazası, bir işçinin yaralanmasına veya ölümüne neden olan bir kazanın işyerinde meydana gelmesini içermektedir. Unutmamak gerekir ki iş kazaları hemen her yıl tekrarlanan en temel işçi sorunları arasında yer almaktadır.

 

İş kazası bildirme süresi 6331 Sayılı ‘’İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’’ gereğince belirlenmiştir. Burada iş kazasının bildirme yükümlüğüne sahip olan işverenin 3 iş günü içerisinde iş kazasını ilgili mercilere bildirmiş olması gerekmektedir. Şayet 3 iş günü içerisinde iş kazası ilgili kurumlara bildirilmezse ceza durumuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Peki, iş kazası bildirmeme cezası nedir, dahası iş kazası bildirmeme cezası ne kadardır? İşte bu soruların yanıtları!

İlginizi Çekebilir: Sgk Kurum Avukatlığı

İş kazası bildirmeme cezası

İş kazası, çalışanların işyerinde uğradıkları kazalara denir. Kaza durumunda iş kazasının bildirilmesi yasal bir zorunluluktur. İş kazasının Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmemesiyle işyerine uygulanan para cezasına iş kazası bildirmeme cezası denir. 2022 yılı için iş kazası bildirmeme cezasının miktarı 6 bin 966 Türk Lirasıdır. Esasında iş kazasının bildirilmesinin yasal bir zorunluluk olması, işçilerin haklarını korumaya yöneliktir.  Bundan dolayı çalışanların da iş kazası bildirimi konusunda sorumluluk almaları önerilmektedir.

 

İş kazaları birçok faktörden kaynaklanabildiğinden bu faktörlerin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak farklı çalışmalar da gündeme gelmektedir. Günümüz itibariyle en yaygın iş kazaları; genellikle ekipman arızasından kaynaklanmaktadır. Yine keskin aletler ve tehlikeli kimyasallarla alakalı kazaların sayısı da oldukça fazladır. Bu tür kazaların ciddi yaralanmalara hatta ölümlere neden olma olasılıkları oldukça yüksektir. Bundan dolayı çalışanların herhangi bir hak kaybına uğramamaları için mutlaka iş kazası bildirme süresin dikkate alınması şarttır.

 

Günümüz itibariyle işyeri kazaları gündeme geldiği zaman elektrik çarpmasına maruz kalma ve yüksekten düşme gibi konular da karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca kimi zaman iş yerinde dalgınlıklardan dolayı birtakım kazalar da oluşmaktadır. Bütün bu bilgiler ışığında işyerinde her ne şekilde olursa olsun iş kazalarının yasal süre içerisinde bildirilmesi şarttır. Unutmamak gerekir ki iş kazası geçiren işçi hakları gündeme geldiği zaman iş kazası bildirimi oldukça kritik bir etkiye sahiptir.

İş kazası geçiren işçi hakları

İşyerinde kaza geçiren işçilerin hem maddi hem de manevi tazminat alma hakları bulunmaktadır.  İşçinin alacağı maddi tazminatın içerisine tedavi masrafları ile kazanç kaybı da yer almaktadır. Ayrıca iş gücü kaybı ve ekonomik geleceğin sarsılmasından kaynaklı zararların da işçilerin alacağı maddi tazminatlar arasında yer almaktadır. Bununla birlikte ölüm halinde çalışanların yakınları ‘’destekten yoksun kalma tazminatı’’ alma hakkına sahiptirler. 

 

İş kazası sonrasında işçinin alabileceği manevi tazminatsa kaza ve tedavi sürecinde yaşanan keder ve acının giderilmesi noktasında devreye girmektedir. Burada işçinin uğradığı kazanın özelliklerine göre çalışanın yakınları da manevi tazminat talebinde bulunma hakkına sahiptirler. Bütün bu bilgiler ışığında iş kazası geçiren işçinin hakları gündeme geldiğiz zaman karşımıza aşağıdaki seçenekler çıkmaktadır:

 

  • İş kazasında sigortalı ve sigortasız işçiler de tazminat alırlar
  • Çalışanın işyerine ait bir taşıtta kaza yapması da iş kazası kapsamında yer alır
  • İşçi kendisine yapılan baskıdan dolayı tazminat davası açmasa bile tazminat alabilir
  • Şayet kaza işverenin çalışanı işyeri dışında bir yerde görevlendirdiğinde ortaya çıkarsa yine işçi tazminat alabilir
  • Kaza sırasında herhangi bir olumsuz etki görünmese bile sonrasında çalışanda kazadan dolayı bir rahatsızlık yaşansa dahi çalışan tazminat talep edebilir
  • Yargıtay kararına göre işçi işyeri içerisinde mesai saatleri dışında dahi kaza geçirse, bu iş kazası sınıfına girmektedir.  

İlginizi Çekebilir: İşçi Avukatı İstanbul

İş kazası bildirim süresi geçerse ne olur?

Bilindiği üzere iş kazası bildirim süresi 3 iş günüdür. Şayet 3 iş günü içerisinde işyeri iş kazasını bildirmemişse cezai yaptırımla karşılaşır. İş kazası bildirim süresi geçtiğinde işyerine 6331 sayılı kanun gereği en az 6 bin 966 TL para cezası kesilmektedir. Bu ceza miktarı az tehlikeli iş kazaları için geçerlidir. Şayet kaza tehlikeli bir sınıfta yer alıyorsa işyerine 8 bin 707 Türk Lirası para cezası verilmektedir. Çok tehlikeli kaza durumundaysa işyerine iş kazası bildirmeme cezası olarak 10 bin 449 TL para cezası kesilmektedir.

 

İş kazası bildirim süresi yasalar çerçevesinde şekillenmektedir. Bu süre işçinin bir hak kaybına uğramaması ve işçi güvenliğinin sağlanması açısından önemlidir. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenli Kanunu kapsamında yer alan iş kazası bildirim süresi geçse dahi çalışanın hakları sabittir. Dolayısıyla bu süre geçtiğinde dahi çalışan tazminat davası açma hakkına sahiptir. Bu arada iş kazası bildirimi süresine iş günleri dahil olmaktadır. Peki, Cumartesi günü olan iş kazasının bildirimi ne zaman yapılmaktadır? İşte yanıtı!

Cumartesi olan iş kazası ne zaman bildirilir?

Şayet işyerinde cumartesi günü bir kaza olmuşsa bu kazanın da 3 iş günü içerisinde bildirilmesi şarttır. Ancak hafta sonu itibariyle iş kazası oluşmuşsa takip eden ilk iş günü yani pazartesi günü itibariyle iş kazası bildirimi yapılmaktadır. Dolayısıyla iş kazası bildirme süresi de cumartesi günü olan kaza için Pazartesi gününden başlamaktadır. Esasında bu durum sadece hafta sonları için geçerli değildir. Aynı zamanda resmi tatillerde meydana gelen iş kazası bildirimi de kazadan sonraki ilk iş günüdür. 

İş kazası tutanağı

Yasada iş kazası olarak tanımlanan bir kaza olması durumunda resmi olarak düzenlenmesi gereken belgeye iş kazası tutanağı denir. İş kazası tutanağı işyeri sahibi tarafından doldurulmalıdır. Burada iş kazası tutanağının kritik bir etkiye sahip olduğunu ifade etmek mümkün olmaktadır. Özellikle iş kazası tazminat davasının açılacağı durumlarda iş kazası tutanağı yasal bir dayanak olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla bu belgenin kriterlere uygun ve doğru bir şekilde doldurulması şarttır.

İş kazası raporu

İş kazası raporu, işyerinde meydana gelen iş kazası hakkında bilgi toplama sürecini ifade eden bir rapordur.  Bu, bir çalışan görevdeyken kaza geçirdiğinde devreye giren bir belgedir. Ayrıca iş kazası rapor iş kazasından kaynaklanan tazminatlarda da kritik bir etkiye sahiptir. Durum böyle olunca iş kazası raporunun kurallara uygun bir şekilde doldurulmuş olması da şarttır. 

İş kazası raporu aynı zamanda kaza sonrası sürecin takip edilmesini de içermektedir. Dolayısıyla iş kazası raporunun işyerine de önemli kazanımları sunduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. Burada işyerinin iş kazası bildirme süresi konusunda titiz davranması da şarttır!

Av. Hüseyin Geylani

5 thoughts on “İş Kazası Bildirme Süresi – 2023 Tam Rehber”

  1. Merhabalar ben 11.02.2023 tarihinde iş yerinde Sevkiyat alırken serçe parmağımda burkulma oluştu.Ben incindi sandım zonklama ve uyuşma vardı.Ertesi günü parmağımdaki ağrı devam ediyordu ve parmağıma müdahale edemiyordum.Acile gittim ve röntgen çekildi.Kırık çıkık yok denildi.Ama parmağınız niye böyle diye doktoru aradı haftasonu olması nedeniyle yarın sabah ortapedi doktoruna sabah saat 9:00 da gidin.Doktor röntgene baktığı gibi parmakta sinir tendon kopması olmuş.Ameliyat olmanız gerekiyor denildi.Ama raporum işkazası olarak geçmemiş oldu.Çünkü acilde de bunu bildirmediğim için hastalık raporu olarak sisteme girilmiş oldu.3 aydır raporluyum.Bölge yöneticimin iş kazası geçirdiğimi biliyor ve hastalık olarak sisteme girildiğinide biliyor.Ben hasar falan kalmaz diye iş kazası diye söylememiş oldum.Hala raporum devam ediyor.Bunu iş kazasına çevirme durumum varmı?Çünkü parmağımda hasar kalma durumu var.Geri dönüş yaparsanız çok sevinirim.Şimdiden teşekkür ederim 🤩

  2. Merhaba
    İş kazası perşembe günü oldu ancak denetim koşuşturmacası sebebiyle salı akşamı sonken çarşamba sabahı girişi yapıldı acaba cezaya girer mi

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir