Yabancı İşçi Çalıştırma 2023

İşe İade Davası, Avukatlık, Avukatlık Destek
Rate this post

Ülkemizde yabancı işçilerin çalışmasına izin verilmektedir. Bu izinler gerekli şartlara ve resmi prosedürlere uygun olarak yapılırsa bir sıkıntı oluşmadan yabancı işçiler çalıştırılabilmektedir. Yabancı işçi çalıştırma konusunda ilgili resmi işlemlerin yapılabilmesi için bu konuda nelere ihtiyaç olduğuna bakmak uygun olacaktır.

Ülkemizde bir süredir yoğun olarak bulunan yabancı işçilerin izinsiz çalıştırılması yasaktır. Yabancı işçi çalıştıran işverene ceza verilmektedir. Bunun yanında yabancı uyruklu bebek bakıcısı, çocuk ve hasta bakıcısı çalıştırmak isteyenlerin de çalıştıracakları kişinin çalışma izni olup olmadığına bakması şarttır. Bu konuda 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu gereği yabancı personel çalıştırma ile ilgili olarak  yasal başvuru yaparak çalışma izni alınması zorunludur.

Yabancı İşçi Çalıştırma Şartları 

Yabancı uyruklu olup Türkiye’de çalışmak isteyenlerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan alması gereken izinlere çalışma izni denilmektedir. Bu izinler çalışma ve oturum izni olarak verilmektedir. Çalışma izni olmayan bir kişinin ülkemizde çalışması yasal olarak uygun değildir. İzinsiz olarak çalışan da bu kişiyi çalıştıran da ceza alacaktır.

Yabancı uyruklu kişilerden çalışma izni istenmesinin temel sebebi güvenli açısından sıkıntı yaşanmamasıdır. Gelen kişilerle ilgili güvenlik soruşturması yapıldıktan sonra çalışma izni verilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya Büyükelçiliğine çalışma vizesi için başvurduğunda burada referans numarası verilmektedir. Bu numara ile işveren çalışma izni başvurusunu yapabilmektedir. Yabancı işçi çalıştırma şartları yerine getirildiğinde bu kişiler ülkemizde işçi statüsünde çalışmaya başlayabilirler. 

 

Yabancı İşçi Çalıştırma Cezası 

Farklı bir ülkeden gelerek ülkemizde çalışmak isteyenlere bu konuda izin verilmesi gerekmektedir. Bu izni alan kişiler işçi olarak çalışmak üzere başvuruda bulunmaktadır. Çalışma izni olmayan kişilerin işyerlerinde çalıştırılmaması gerekmektedir. Yabancı işçi çalıştırma cezası bu konuda caydırıcı nitelikte cezalar olarak verilmektedir. 

Yasalara aykırı olarak yabancı uyruklu kişilerin çalıştırılması durumunda işverene ve çalışan kişiye cezalar ayrı ayrı verilmektedir. İdari para cezası olarak uygulanan bu cezaların çalışma izni olmaksızın bir işverene bağlı olarak çalışan yabancıya 3.527 TL,  bağımsız çalışan yabancıya ise 7.057 TL idari para cezası verilmesi şeklinde belirlenmiştir. Bu cezalar tek kişinin çalıştırılmasında ödenecek miktar olarak belirlenmiştir. 

 

Yabancı İşçi Çalıştırma Başvurusu

Ülkemizde çalışmak üzere çalışma izni almak isteyen kişiler bu konuda ilgili yerlerden bu izinleri almak üzere başvuruda bulunabilirler.  Yabancı işçi çalıştırma başvurusu için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bu başvurunun yapılması gerekmektedir. Bu başvuruda çalışma ve ikamet izni alınmış olmaktadır. Bu başvurunun alınması için yapılacak olan başvuruların çeşitleri bulunmaktadır. . Uluslararası İşgücü Kanununa göre 5 farklı çalışma izni alınması söz konusudur. Bu izinler şu şekilde sıralanabilir:

  • Süreli çalışma izni
  • Süresiz çalışma izni
  • Bağımsız çalışma izni
  • Turkuaz kart
  • İstisnai çalışma izni

Bu başvuruların sonucunda ilgili çalışma izni alınmış olacaktır ve bu izin kağıdı ile kişi işyerlerine başvurarak çalışmaya başlayabilirler. 

 

Yabancı İşçi Çalışma İçin Gerekli Belgeler 

Yabancı işçi çalışma için gerekli belgeler iki farklı taraf için ayrı ayrı hazırlanmaktadır. Bu evraklar kişinin kendisinin hazırlayacağı evraklar ve işverenin hazırlayacağı evraklar olarak hazırlanmaktadır. Bu belgeler şu şekilde sıralanabilir:

İşverenin hazırlayacağı evraklar;

 

  • Faaliyet belgesi
  • Turistik tesisler ise turizm işletme belgesi
  • Şirketin sermaye ve ortaklık durumunu gösteren ticaret sicil gazetesi
  • Vergi dairesi veya yeminli mali müşavir tarafından onaylanan finansallar
  • E-imza üzerinden yetkilendirme

Çalışan kişinin kendisi için hazırlayacağı belgeler şunlardır;

  • Yurtdışı başvurusunda konsolosluk referans numarası
  • Yurtiçi başvurusunda en az 6 aylık ikamet izni
  • Pasaport fotokopisi
  • Diploma veya geçici mezuniyet belgesi örneği
  • 1 Vesikalık fotoğraf

İlgili kişiler bu izinleri alarak yabancı uyruklu kişilerin yasal olarak ülkemizde çalışmaya başlayabilecektir. 

 

 

Yabancı İşçi Çalıştırma İzni Nasıl Alınır? 

Ülkemizde çalışmak isteyen yabancı uyruklu kişilerin burada yasal olarak çalışabilmesi için gerekli izinleri alması gerekmektedir. İşverenler de şirketlerinde işçi çalıştırmak için gerekli izinleri almak zorundadır. Yabancı işçi çalıştırma izni nasıl alınır denildiğinde bu konuda işverenin bu izinleri nereden alacağına bakmak gerekmektedir.

Bir işyerinin yabancı uyruklu işçi çalıştırmak için başvuruda bulunabilmesi için  öncelikle 100 TL ödenmiş bir sermaye ile bu işyerinin açılmış olması gerekmektedir. Ayrıca iş yerinde 1 yabancı uyruklu için çalışma izni alınması için bu iş yerinde 5 Türk işçinin çalıştırılıyor olması şartı bulunmaktadır.

Yabancı işçi için izin almak isteyen iş yerinin brüt satış tutarı en az 800.000 TL olması şartı bulunmaktadır.  Bu işyerinin son yıl ihracat tutarı en az 250.000 $ olmalıdır. Son olarak bu işyerinin elektronik imza bulunmalıdır.

 

Yabancı İşçi Çalıştırma e-Devlet 

Vatandaşların birçok konuda işlem yapmak için kullandığı e-devlet üzerinden çeşitli izinlerin alınması söz konusu olabilmektedir.  Yabancı işçi çalıştırma e-Devlet üzerinden izinlerin alınması mümkün olmaktadır. Bu konuda e-çalışma izni olarak formların doldurulması ile birlikte yabancılar için çalışma izni alınabilmektedir. E-devlet uygulamasını kullanarak ÇSGB Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğüne yabancı çalışma izni başvuruları yapılabilmektedir. 

Başvuru işveren tarafından veya bağımsız çalışacak yabancı tarafından e-Devlet kapısı üzerinden online olarak yapılmaktadır.  Serbest bölgede çalışmak üzere çalışma izni başvurusu ve süre uzatma başvurusu Ticaret Bakanlığına yapılmaktadır. Bu izinlerin alınması için başvurular buradan yapılacağı gibi izinlerin sonuçlarına da buradan ulaşılmaktadır.

 

Yabancı İşçi Sigorta Primi Ne Kadar 2023? 

Yabancı işçi sigorta primi ne kadar 2023 olarak bir araştırma yapıldığında ortaya güncel sonuçları çıkmaktadır. Çeşitli alanlarda çalışacak kişiler için prim ödemeleri farklılık göstermektedir. Yabancı uyruklu ev hizmeti sunan kişiler için taban maaş asgari ücrettir. Bunun dışındaki diğer kişileri maaşları asgari ücretin bir buçuk katı olarak belirlenmiştir. Ücretler brüt asgari ücret üzerinden hesaplandığında şu sonuçlara ulaşılmaktadır:

  • 6.471,00 TL maaş için ödenen prim 2.426,6 TL’dir.
  • 9.706,5  TL maaş için ödenen prim 3.639,9 TL’dir.
  • 19.413,00  TL  maaş için ödenen prim 7.279,8 TL’dir.
  • 25.884,00  TL maaş için ödenen prim 9.706,5 TL’dir.
  • 42.061,00  TL maaş için ödenen prim 15.772,8 TL’dir.

Buna ek olarak ev hizmetlerinde çalışan yabancılar döviz üzerinden maaş istemektedir. İşverenin bu kişileri çalıştırmak için bu döviz isteğini kabul etmeme hakkı bulunmaktadır. İşveren, yabancı çalışanına ödemeyi Türk Lirası üzerinden yapma hakkına sahiptir.

 

Oturma İzni Olan Yabancıya Çalışma İzni Nasıl Alınır? 

Oturma izni olan yabancıya çalışma izni nasıl alınır denildiğinde akla bu ülkede yaşama izni verilmiş kişilerin çalışma izni alması gelmektedir. Oturum almış kişiler şayet çalışmak isterlerse bunun için ilgili resmi makamlara başvurarak izin alması gerekmektedir. Bu izin yurt içi izin olarak alınması gerekmektedir. Yabancı uyruklu kişilerin ülkemizde oturum izni alması için öncelikle e-ikamet üzerinden online olarak başvuru yapması gerekmektedir. Bunun ardından randevu alınarak Göç İdaresi Müdürlüğü’nden ikamet için görüşme yapılmaktadır.

İkamet izni için Göç İdaresi’ne istenen belgelerle başvurmak gerekmektedir. Bu izinler kısa, uzun ve öğrenci izinleri olarak farklı şekillerde alınmaktadır. Bu farklı izinler için de farklı belgeler istenmektedir. Kısa ikamet izni için; başvuru formu, pasaport veya dengi bir belgenin aslı ile fotokopisi, 4 adet biyometrik fotoğraf, ikamet izni boyunca yetecek miktarda maddi imkan beyanı, sağlık sigortası istenmektedir.

 

Yabancı İşçi Çalıştırma Maliyeti 

İş yerinde veya evinde yabancı uyruklu kişi çalıştırmak isteyenlere maaş+prim ödenmesi gerekmektedir. İşverenin ödemesi gereken maaş ve prim gün sayısı güncellenerek sunulmaktadır. İşveren bu belirlenen miktarlara uygun ödeme yapmak zorundadır. Yabancı işçi çalıştırma maliyeti bütün ödenmesi gereken miktarlar hesaplanarak belirlenmektedir. İşveren çalıştıracağı kişinin görev ve yetkinliğine uygun olarak maaş vermek zorundadır. Yabancıların maaşlarının belirlenmesinde asgari ücretin önemli bir yeri bulunmaktadır. Güncel asgari ücret üzerinden maaşlar belirlenmektedir

Meslek ve unvanlara göre maaş belirlenmesinde örnek olarak üst düzey yönetici, pilot, mühendis ve mimarlar için maaş asgari ücretin 6,5 katı olarak belirlenmiştir. Ev hizmetlerinde bulunacak olan kişilerin maaşları asgari ücret taban fiyat alınarak ödenmektedir. Öğretmen, psikolog, fizyoterapistler için asgari ücretin 4 katı maaş ödenmesi gerekmektedir. 

 

Çalışma İzni Alacak Firmanın Asgari Şartları Nelerdir?

İşyerinde evinde çeşitli hizmetleri sunacak kişilerin çalıştırılmasında, farklı unvanlara sahip kişilere farklı maaş ödenmesi söz konusu olmaktadır. Bu farklı meslek ve unvanlara sahip kişiler farklı maaş almaktadır. Bu durum resmi olarak belirlenmiştir. İşveren çalıştıracak elemanın yabancı uyruklu olmasını istiyorsa bu konuda öncelikle vereceği maaşı bilmesi gerekmektedir. Ülkemizdeki meslek gruplarına göre bu kişiler biraz daha farklı maaşlar almaktadır.

Çalışma izni alacak firmanın asgari şartları nelerdir konusunda ise firmanın bu kişileri alabilmesi için bazı şartlara uygun olması istenecektir. Bu işyerinin 5 Türk vatandaşı ve 1 yabancı uyruklu kişi çalıştırması alt sınır olarak kabul edilmektedir. İş yerinin ödenmiş sermayesinin en az 100.000 TL olması gerekmektedir. Ya da brüt satışlarının en az 800.000 TL istenmektedir.  Bu firmaların son yıl ihracat tutarının en az 250.000 dolar olması gerekmektedir.

Av. Hüseyin Geylani

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir