Babalık izni, çocuğun doğumundan sonra babaların işten ayrılmalarını ve çocuklarının bakımını üstlenmelerini sağlamak için verilen bir tür mazeret iznidir. Babalık izni genellikle belirli bir süre için verilir ve ücreti işveren veya iş yeri tarafından ödenir. Bu izin genellikle ülkeden ülkeye ve hatta bölgeden bölgeye değişebilir.
Türkiye’de bu iznin süresi sözleşmeli personel, devlet memuru ve işçiler için değişkenlik göstermektedir. 4/B sözleşmeli personelleri için bu zaman 2 gün, diğer devlet memurları için 10 gün, özel sektör çalışanları için ise 5 gündür. Bu izin kanunla beraber kanun çerçevesinde devlet tarafından korunmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Evlilik İzni Kaç Gündür?
Erkeklerde Doğum İzni veya Babalık İzni Nedir?
Erkeklerde doğum izni veya babalık izni, çocuğunun doğumundan sonra erkeklerin işten ayrılmalarını ve çocuklarının bakımını üstlenmelerini sağlamak için verilen bir tür işten ayrılma iznidir. Bu izin, genellikle belirli bir süre için verilir ve mazeretli izin kategorisindedir.
Erkeklerde doğum izni , ülkeden ülkeye ve hatta bölgeden bölgeye değişebilir. Örneğin, bazı ülkelerde erkeklerde doğum izni yalnızca birkaç gün sürerken, diğerlerinde birkaç hafta veya hatta birkaç ay sürebilir. Türkiye’de de bu süre çeşitli çalışanlara göre değişiklik göstermektedir.
Ayrıca, izin alabilmek için erkeklerin belirli şartları yerine getirmeleri gerekebilir, örneğin izin için işverene veya iş yerine gerekli dilekçeyi vermek gibi. Erkeklerde doğum izni , erkeklerin çocuklarının bakımına katılmalarını ve ailelerine daha fazla zaman ayırmalarını sağlar ve bu da çocukların gelişimine ve ailelerin sağlıklı bir şekilde büyümesine katkıda bulunur.
Babalık İzni Ne Kadar İşçiler İçin
Türkiye’deerkekler için doğum izni işçiler için yasal olarak 5 gün olarak belirlenmiştir. Mazeret izni olarak kabul edilen bu izin 4857 sayılı iş kanunu çerçevesinde yasal olarak korunmaktadır. Bu izin, çocuğun doğumundan sonra işçinin işten ayrılmasını ve çocuğun bakımını üstlenmesini sağlamak ve eşine yardım etmesi için verilir. Bu izin, işçinin çocuğun doğumundan itibaren başlar. İzin, işçinin işe geri dönmeden önce tamamlaması gereken bir süredir.
Babalık İzni Kaç Gün Memurlar İçin
Memurların kullanımı amacıyla tanımlanmış erkeklerde doğum izni 657 sayılı DMK kapsamında 10 gün olarak belirtilmiştir. Kanunlar çerçevesinde yasal olarak korunan bu izin Türkiye Cumhuriyeti’nde memur olarak görev yapmakta olan çocuğu yeni doğmuş her babaya verilmektedir.
Babalık İzni Kaç Gün Askeri Personel İçin
Askeri Personel için bu izin personelin bağlı olduğu kuruma göre farklı yönetmelikler tarafından belirlenmekte ve korunmaktadır. Astsubay veya subay olarak görev yapan askeri personel için bu süre TSK izin yönetmeliğinde 10 gün olarak belirlenmiştir. TSK izin yönetmeliğine göre personele kendi istekleri dahilinde 10 güne kadar izin verilebilir. Aynı şekilde sözleşmeli er veya erbaşlar içim de bu izin Sözleşmeli Er ve Erbaş yönetmeliği tarafından şahsi istekleri doğrultusunda 10 günlük bir süreye kadar kullanılmak amacıyla kullanma hakkı verilmiştir.
Babalık İzni Kaç Gün
Türkiye Cumhuriyeti’nde erkeklerde doğum izni kişinin çalıştığı statüye göre ayrımlar göstermektedir. Bu izin çeşidimemurlara özgü 657 sayılı DMK’nın 104. maddesi uyarınca 10 güne kadar kullanma hakkına sahiptir. Özel sektörde işçi olarak çalışanlar için ise 4857 sayılı kanun çerçevesinde 5 güne kadarkullanma hakları vardır. Devlete bağlı sözleşmeli personel 4/B nezdinde çalışanlar ise kanun çerçevesinde 2 güne kadar izni kullanma hakkı şahıslarına tanımlanmıştır. Yasalar uyarınca korunan bu iznimiz mazeret izni sayılmakta ve yıllık izine dahil edilmemektedir.
Babalık İzni Ne Zaman Başlar
Türkiye’de, babalık izni çocuğun doğum anı itibarıyla başlar. Baba, çocuğun doğumundan sonra işten ayrılmak ve çocuğun bakımına yardımcı olmak amacıyla babalık izni alabilir. Bu izin, çocuğun doğumundan itibaren başlar. Babalık izni alan kişi, çocuğun bakımını üstlenirken, işe geri dönmeden önce tamamlaması gereken bir süredir.
Evlat Edinmiş Kişiler İçin Babalık İzni Uzatılabilir mi?
Genel olarak evlat edinme işlemi tamamlandıktan sonra, evlat edinmiş kişilerin çocuklarının bakımına katılmaları ve ailelerine daha fazla zaman ayırmaları için bir çeşit mazeret izni mevcuttur. Bu mazeret izni talep edildiği taktirde eşlerden sadecebirisi kullanabilir. Bu iznin süresi 3 gündür.
Ayrıca iznin kullanılabilmesi için evlat edinilmiş çocuğun 3 yaşından küçük olması şartı aranmaktadır. Bu izin evlat edinileni ailenin teslim aldığı tarih itibarıyla başlar. Son olarak eşlerden sadece birisinin kullanabileceği izin çalışma süresinin yarısını geçmemek kaydı ile 6 aya kadar verilebilen bir ücretsiz izin çeşidi de mevcuttur.
Bu durumda, evlat edinme işlemi tamamlandıktan ve çocuğun bakımını üstlenmek isteyen kişinin, işverenine veya iş yerine, evlat edinme belgesi gösterilerek babalık izni istemesi gerekmektedir. Ancak, ülkemizde yasal olarak evlat edinme işlemi sonrası babalık izni konusunda net bir düzenleme yok, önemli olan işverenin veya iş yerinin politikasıdır.
İlginizi Çekebilir: Ölüm İzni Nedir? Ölüm İzni Kaç Gün
Babalık İzni Sonradan Kullanılabilir mi?
Mazeret izinleri acil bir ehemmiyete sahip izin çeşidi olduğundan herhangi bir şekilde bölünerek veya sonradan kullanılmaları imkan dahilinde değildir. Babalık izni de bir çeşit mazeret izni sayıldığı için doğumun üzerinden zamanı takiben veya kısımlaraayrılmış bir şekilde kullanılması imkan dahilinde değildir.
Babalık İzni Özel Sektör Çalışanları İçin de Geçerli Midir?
Bu izin Türkiye Cumhuriyeti’nde çalışmakta olan tüm vatandaşlar için tanımlanmış mazeret izni hakkıdır. Özel sektörde çalışanlar şahıslarına tanımlanmış bu hakkı 4857 sayılı kanun çerçevesinde 5 güne kadar olmak üzere kullanabilir.
Babalık İzni 5 Gün Mü 5 İş Günü Mü?
Babalık izni Türkiye Cumhuriyeti’nde yasalar çerçevesinde tanımlanırken 5 gün veya 5 iş günü olarak ayrım yapılmamıştır. Bahis konusu iznin süresi 5 gün olarak düzenlenmiş olup pazar tatili gibi genel tatillerin tamamında kesintiye uğramamaktadır.
- Miras Paylaşımı Nedir? Geylani Hukuk Bürosu Aile Hukuku Rehberiniz - Ağustos 14, 2024
- Kardeşler Arası Miras Paylaşımı: Adil Çözümler – Geylani Hukuk Bürosu - Ağustos 5, 2024
- Özel Sektörde Çalışan Engellilerin Hakları 2024 Rehberi: Geylani Hukuk ve Arabuluculuk - Temmuz 21, 2024