EYT Nedir? Kimleri Kapsar

eyt nedir? kimleri kapsar?
5/5 - (1 vote)

2022 yılının en önemli gündem maddeleri arasında yer almış olan EYT konusu 2023 yılında da gündemden düşmüyor.  EYT açılımı emeklilikte yaşa takılanlar olarak bilinmektedir. Yapılması beklenen kanunsal değişiklikler ile 20 yıldan fazla süredir gündemden düşmeyen yaş engeli sorunu çözülmüş olacak. EYT özellikle 8 Eylül 1999 yılından öncesi sigortalı olan vatandaşları ilgilendiren bir sorun olarak ön plana çıkıyor.

Yaş problemi sorununun etkilediği kişi sayısı binlerle ifade ediliyor. Sorunun kökeni 1999 sigorta kanununda yapılan değişikliklere dayanıyor. Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Bülent Ecevit ve Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in ortaklaşa yapmış olduğu kanun değişikliği sorunun oluşumuna neden olmuştur.

EYT’de Yaş Sınırı Var Mı?

EYT’den yararlanmayı bekleyen binlere emeklilik yaşa takılan mağdurun sormuş olduğu sorulardan birisi de yaş sınırı kavramıdır. EYT’de yaş sınırının olup olmadığı merak ediliyor. Son basın açıklamalarıyla konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Recep Tayyip Erdoğan EYT’de herhangi bir yaş sınırının olmadığını dile getirdi.  

Kanun 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta başlangıcı tarihi bulunanlar için hayati öneme sahiptir. Kanunun yürürlüğe girmesiyle beraber milyonlarca kişinin EYT kapsamında emekli olacağı ifade ediliyor. Başkan Erdoğan Mart ve Nisan aylarında sorunun tamamıyla çözülerek rafa kaldırılacağını dile getirdi. EYT kanunun böylelikle en geç bahar aylarına kadar çözüme kavuşması bekleniyor.

Fazla Çalışma Mesai Ücreti Ne Kadar?

EYT Emekli Şartları Nedir

EYT şartları şu şekilde sıralanabilir;

  • 8 Eylül 1999 yılından önceki süreçte sigorta kaydının olması,
  • 5000 gün prim ödemesinin tamamlanmış olması,
  • Erkekler için 25 yıl, kadınlar için 20 yıl sigortalılık sürelerinin dolmuş olması,

Bu faktörler günümüzde EYT’den yararlanmak için hayati öneme sahip faktörlerdir. 5000 günlük prim ödemesini tamamlayan ve sigortalılık süresini doldurmuş olan kadın-erkek bütün vatandaşlar EYT’den yararlanma fırsatına sahip olabilecekler. Böylelikle kişiler yaş problemine bağlı olarak oluşan emekli olamama durumlarını çözmüş olacak. Kanunun en geç seçimden önce çözüme kavuşması bekleniyor. Uzmanlara göre kanun nisan ayında yürürlüğe girerek EYT sorunu tamamen çözüme kavuşacak.

Arabuluculuk Ücreti Hesaplanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

EYT Başvuru Şartları Nelerdir?

EYT başvuru şartlarıyla emeklilik şartları günümüzde birbirine paralellik göstermektedir. Dolayısıyla bu süreçte 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydı olan kişiler emekli olabilecektir. 5000 gün prim ödemesini tamamlayan kişilerle sigortalılık sürelerini doldurmuş kişiler başvurulardan yararlanmış olacaklardır. Erkekler için bu süre 25 yıl, kadınlar içinse kanunda 20 yıl olarak belirlenmiştir.

Bu süreleri tamamlayan kişiler EYT kanununu yürürlüğe girmesiyle beraber anında emekli olacaklardır. EYT kapsamında yaş sınırı bulunmamaktadır. Bu süreçte prim ödemelerinin tam olması, ve sigortalılık sürelerinin kişilerin dolmuş olması kanundan yararlanmak için yeterlidir.

Kıdem Tazminatı Nedir? Kidem Tazminatı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

EYT Ne Zaman Çıkacak?

2022 yılının en çok sorulan soruları arasında olan EYT ne zaman çıkacak sorusu 2023 yılında da gündemden düşmüyor. EYT’nin ne zaman çıkacağı konusunda ilk ağızdan yapılan açıklamalar oldukça önem taşımaktadır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamalarla seçimden önce bu sorunun tamamıyla çözüme kavuşacağı belirtilmiştir. 

Seçimin mayıs ayında yapılacak olmasıyla beraber EYT sorununun mart ve nisan aylarında çözüme kavuşması bekleniyor. AK Parti hükümetinin yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda bu görüşü destekler niteliktedir. Bakan Nebati sürecin en geç nisan ayının ilk haftasına kadar sonuçlanacağını dile getirmişti. Süleyman Soylu ve diğer bakanlarda nisan ayına işaret ediyor.

EYT Borçlanma Hükümleri Nelerdir?

EYT borçlanma hükümleri arasında doğum borçlanması en çok merak edilen borçlanma çeşididir. GSS kanununa göre kısa prim vade prim olarak geçmektedir. Bir başka borçlanma hükmü ise staj sigortası olarak ön plana çıkmaktadır. Böylelikle sigorta başlangıç tarihi borçlanma yapılan süre düzeyine kadar geri çekilmektedir. 

Er ve erbaş sınıfında silah altında geçen süreler de EYT borçlanma hükümleri kapsamına girmektedir. Ek olarak doktora ve tıpta uzmanlık süreleri de bu süreçte EYT borçlanma hükümleri sınıfına giriyor. EYT borçlanma hükümlerinin iyi bilinmesi ve araştırılması günümüzde önemlidir.

Çıraklık ve Stajyerlik EYT Kapsamında Sayılıyor Mu?

Çıralık ve stajyerlik EYT kapsamında sayılıyor mu, soruları son günlerde sıklıkla sorulan sorular arasında yer alıyor. 28 Aralık 2022 yılında yapmış olduğu açıklamalarda konuya atıfta bulunan Recep Tayyip Erdoğan sürecin EYT kapsamında sayılmayacağına dikkat çekti.  Bu süreçte sadece iş kazası, meslek hastalıkları, hastalık primleri alınmakta olup süreçte emeklilik primleri alınmayacaktır. 

Böylelikle stajlarda geçen süreler sigortalılık başlangıç sürelerine dahil olmamaktadır. Aynı zamanda süreç prim gün sayısını da günümüzde etkilememektedir. Bakan Nebati ’de konuya ilişkin açıklamalarda bulunarak sözü edilen hususların konu dahilinde olmadığını dile getirdi.

eyt nedir?

Sigorta Başlangıcı 8 Eylül 1999 Tarihinden Sonra Olan Erkekler Ne Zaman Emekli Olabilir?

Sigorta başlangıç tarihleri 30 Nisan 2008 ile 8 Eylül 1999 yılları arasında olan erkekler 60 yaşını doldurmuş olmaları durumunda emekli olabilirler. Aynı zamanda bu süreçte günümüzde 7200 gün prim ödemelerini de kişilerin tamamlamış olmaları gerekiyor. 

EYT yasasının yakın bir zaman dilimi içinde mart ve nisan aylarına doğru kesin olarak kanun kapsamında yürürlüğe girmesi bekleniyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan süreci değerlendirerek sorununu seçimden önce çözüleceğine atıfta bulundu. Bakanlıktan da yapılan açıklamalar seçimden önce sürecin tamamlanacağı yönünde gerçekleşiyor.

EYT Emekli Maaşı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

EYT emekli maaşlarının hesaplanması günümüzde prim ödemeleri, çalışma günü gibi farklı birçok kritere bağlı olarak değişkenlik gösterir. SGK’nın kendi web sitesinde sunduğu emeklilik ve maaş bilgileriyle beraber kesinlik olmamakla beraber alacağınız maaş belirtiliyor. 4B- Bağ-Kur emekli maaşları için kişiler E-Devlet portalına giriş yaparak alacakları maaş tutarlarını kolaylıkla öğrenebilmektedir. 

Böylelikle turkiye.gov.tr 4b aylık hesaplama sayfalarından bireyler gereken bilgileri doldurarak emekli maaşlarını hesaplayabilir. Aynı zamanda son günlerde gelişen teknolojiyle beraber 4A emekli maaş hesaplama robotları da bulunmaktadır. Bu robotları kullanarak emekli maaşı hesaplamaları yapılabilmektedir.

EYT Maaş Hesaplamalarında Dikkate Alınacak Kriterler Neler?

EYT maaş hesaplamalarında günümüzde birçok faktör göz önüne alınmaktadır. Bu faktörler şu şekilde sıralanabilir;

  • İşçilerin aylık kazançları,
  • İşçilerin çalışmış olduğu yıllar,
  • İşçilerin yaşlarının dolmasını beklerken ödemiş oldukları prim miktarları,
  • Çalışanların çalışma sürelerine ara verip vermedikleri,
  • Çalışma süreleri,

Gibi etkenler göz önüne alınarak maaş hesaplamaları günümüzde yapılmaktadır. Maaş hesaplamaları bu faktörlere bağlı olarak yapılır. Maaş hesaplamaları sırasında yukarıdaki bilgiler doğrudan rol oynamaktadır, dolayısıyla bu bilgilerin tam olarak bilinmesi önemlidir. Yapılacak en ufak bir matematiksel hata maaş bireysel olarak yapacağınız maaş hesaplamalarını yanlış çıkarabilmektedir.

EYT Yürürlüğe Girdikten Sonra Kaç Kişi Emekli Olacak?

EYT’nin yürürlüğe girdikten sonra kaç kişinin emekli olacağı konusu merak edilen konular arasında bulunuyor. Başkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak yeni düzenlemeyle beraber 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağını duyurdu. 

Böylelikle yeni düzenlemeyle beraber binlerce ve milyonlarca kişi kanunda yararlanarak emekli olabilecekler. Yeni düzenlemenin ne zaman yürürlüğe gireceği hala gizliliğini koruyor. Hükümete yakın isimler konuyla ilgili açıklamalara değinerek sürecin mart ayında hızlandırarak mart sonu ve nisan başında yürürlüğe gireceğini dile getirdiler.

EYT Yasası Sonrasında Prim Günü Eksik Olan Çalışanlar Ne Yapacak?

Prim gün sayısı eksik olan erkek işçiler askerlik borçlanması yaparak eksik günlerini tamamlayarak emekli olabileceklerdir. Bu süreçte askerde geçirilen zamanın tamamı ya da bir kısmı için çalışanlar borçlanma yapabilir. Askerlik süresini kişiler en fazla 540 gün olarak borçlanabilmektedir.  Kadınlar da ise bu durum doğum borçlanması ile tamamlanabilmektedir. 

Özetlemek gerekirse erkekler için askerlik, kadınlar içinse süreç kadın borçlanmasıyla tamamlanabilir. Böylelikle kişiler 60 yaşına geldiklerinde emekli olabilirler. Bu süreçte emekli olabilmek için 3600 günden fazla ve 5450 günden az olma koşuluyla kişiler 60 yaşında günümüzde emekli olabiliyorlar.

Av. Hüseyin Geylani

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir