İşçi Avukatı (İstanbul) Kimdir?
İş mahkemesi avukatları, iş ve işçi davalarının tüm süreçlerini devam ettiren kişidir. İş mahkemeleri içerisinde davacı ve davalı savunan avukatlara denir. Bu avukatların ileri derecede deneyimleri ve iş hukuku bilgileri bulunur.
İşçi avukatı,
- İş kanununun tüm maddelerine hakim,
- İşçinin mahkeme öncesi ve mahkeme sonrası tüm haklarını savunan,
- İşçinin haklarını korumasında ona destek sağlayan avukattır.
İş hukuku kanun bütünlüğü içerisinde iş mahkemeleri iş hukuku konusunda yetkin mahkemelerdir. İşçi hukuku konusunda uzmanlaşmış bu avukatların işçi avukatlığı yapması beklenen bir durumdur.
İş mahkemelerinde açılmış olan iş davası ile ilgili bazı işlemleri mahkeme kendiliğinden yapabilir.
Yapılan bu işler için re’sen gözetilmek zorunda olduğu ve hukuk mahkemeleri ile belirtilen noktalardır. İşçi avukatı şu işleri yapar;
- Yetkili mahkemenin hangisi olduğunun tespiti
- Herhangi bir suç unsurunun bulunup bulunmadığının tespiti
- Davacının delilleri ve davacının başvuru dilekçesinin geçerliliği
- Hak düşürücü zamanın tespit edilebilmesi için bütün delilleri incelenmesi
- Davacının başvuru dilekçesindeki ifadelerin hukuki karşılığı bulunup bulunmadığının incelenmesi
İşte bütün bu resmiyet gerektiren işleri iş ve işçi avukatları gerçekleştirir.
Ayrıca bazı davalarda; dava açılma şartı olarak arabuluculuk mekanizmasının çalıştırılmış olması vardır. Geylani Hukuk ve Arabuluculuk Ofisinde arabuluculuk hizmetlerinin yanında iş davalarına yönelik hukuk hizmeti de verilmektedir. Geylani Hukuk ve Arabuluculuk Ofisi sadece İstanbul’un Esenler bölgesine değil tüm Avrupa Yakası ve İstanbul’a hizmet vermektedir.
Özellikle dava sürecinin düzenli ve disiplinli bir şekilde işleyebilmesi için iş hukukunda uzmanlaşmış avukat avantajlıdır.
İşçi Avukatı Ne İş Yapar?(İstanbul/Avrupa Yakası)*
İşçi avukatları; işçinin özel veya kamu alanında zayıf taraf olduğu için onun korunmasını sağlar. İşçi avukatı iş hakları konusunda uzmanlaşmış kişiler olduğundan;
- İşçi tazminatı davaları,
- İşe iade davaları,
- Cinsel taciz davaları,
- Ücret ve mesai usulleri,
- Mobbing şikayetleri,
- İşçi ve işveren arasında arabuluculuk gibi konularda görev alırlar.
İşçi Avukatları; İş Kanunu takip etmekten ve ona göre müvekkiliini savunmaktan sorumludur. Bu kapsamda; işçi avukatlarının görevleri aşağıda listelenmiştir.
- Eksik hesaplanan veya hiç verilmeyen tazminatlarda işçi haklarını takip etmekten sorumludur.
- İşçi alacaklarının takibinden sorumludur.
- İşe iade davası açılması ve takibinin yapılmasından sorumludur.
- İş sözleşmesinin uygun olmayan bir şekilde fesh edilmesinden kaynaklı mağduriyetlerin giderilmesinden sorumludur.
- İşyerinde meydana gelen kazalar ve cinsel istismar olaylarının takibini yapmaktan sorumludur.
İşçi Avukatına Sorulacak Konular
İş hukuku kapsamında;
- İşçi Tazminatları Davası
- İşçi ve işveren hakkında arabuluculuk
- İşe iade koşulları
- Alacakları takibi
gibi konularda Esenler İşçi Avukatı Hüseyin Geylani’ ye her türlü sorunuzu sorabilirsiniz. Ayrıca arabuluculuk gerektiren bir çok konuda da avukata danışmak sizin için daha faydalı olacaktır.
İş yerinizde yaşadığınız problemler konusunda danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Ek olarak haklarınızı öğrenmek için de bize ulaşabilirsiniz. Örneğin yaşadığınız bir olayın mobbing olup olmadığını da danışabilirsiniz.
Olası bir mobbing, alacak ihtilafı, fazla mesai ücreti gibi konularda kanunu bilen, size haklarınızı anlatacak bir avukat sizi daha güçlü kılacaktır.
İşçi Avukatı Ücretsiz midir?
İşçiler işten çıkarıldıklarında, ya da emeklilik ile ilgili haklarını savunurken, haklarını tam alamadıkları zaman hukuki yollar ile sorunlarına çözüm yolları aramaktadırlar. Bazı durumlarda tam olarak haklarını, yaptıkları sözleşmeler ile edindikleri kendi yükümlülüklerini ya da işverenin yükümlülüklerini bilmemektedirler. Böyle durumlarda bir işçi avukatı sağlıklı çözümlere ulaşma yollarına yönlendirerek kazanımlarını sağlamaktadır. Ancak işçi avukatı ücretli midir sorusu da çalışanın karşısında bir sorundur.
Konu hakkında uzman olmayan bir avukattan alınan hizmet ile bazı kazanımlar kaybedilebilir. O yüzden çalışanın kendi başına ya da konuda uzman olmayan bir avukat ile çalışmaması gerekmektedir. Örneğin bir arabulucu ile atılan bir imza, yasal dava yollarını çalışana kapatmaktadır. Hak kaybına uğramamak için mutlaka yasal desteği bir avukattan almak zorunda olan işçi, iyi bir işçi avukatı ile çalışmalıdır.
Kıdem tazminatı ile ilgili sorunlarda, işçi ücretinin tam olarak SGK’ya bildirilmemesi gibi sebepler hukuki yollara başvurmayı gerektirir. İş yerinde tacize uğrayan çalışanların istifası ile kıdem tazminatı hakkını kaybetmemesi gerekmektedir. Evlilik sebebi ile işten ayrılanların, askerlik sebebiyle işten çıkanların kıdem tazminatı alma hakkı vardır. Ya da ölüm sonrası ailesi de talepte bulunabilir. İş kazaları sonucu bazı çalışanların dava açmaları gerekebilir. Bazen gün ve prim ödemesine rağmen çalışan emekli olmak istemez ama kıdem tazminatını talep eder. İşçi avukatı tüm bu konularda çalışanın hakları için çalışır.
Davalarda İşçi Avukatı ücretini dava sonunda almaktadır. Ücretini işçiden değil işverenden tahsil eder. Bu konuda İstanbul Barosunun tavsiye kararı olmuştur. Ancak ücretinin %15’ini işçiden almaktadır, %85’ini de işverenden alır. Açtığınız dava reddedilir ise ya da dava da haklı olmaz ve kaybedilir ise o zaman işçi avukatının ücretini davayı açan taraf yani işçi öder.
Avukatların “ücretsiz danışmanlık hizmeti” dâhil olmak üzere, ücretsiz hizmet vermeleri yasaktır. Avukatlık yasası 164. madde ile bu belirlenmiştir. Her türlü yasalar ile ilgili danışma hizmeti, hukuksal iş ve işlem veya hukuksal takip işi ücret ile yapılabilir. Yani hukuki olarak işçi avukatları da dâhil olmak üzere tüm avukatlar, ücretsiz iş yapamazlar. Eğer avukatlık hizmetlerinden birini ücret almadan yapmak istiyorlar ise mutlaka baroya haber vermeleri şarttır.
Yani işçi avukatına sormak ve bir konuda danışmanlık almak için belli bir ücret ödemek mutlaka zorunludur. Ancak maddi şartlarınız yeterli değil ise her ilde Adli Yardım Büroları vardır. Hafta içi her gün isteyen ve ücret ödemeye maddi durumları uygun olmayan kişiler yardım alabilmektedir. Hafta sonları hizmet vermemektedirler. Maddi durumunun yetersiz olduğunu ispatlayanlar bu hizmetten faydalanmayı hak ederler. Böylece işçi avukatı hizmetine dair etkili bir destek hizmeti alabilirler.
İşçi hakları ile ilgili alacak davaları mühim davalardır. İşçinin kendisi yürütmesi mümkün değildir. Mutlaka bir işçi avukatı ile hukuksal girişimleri yapıp haklarını alma yoluna gitmelidirler.
Aksi takdirde kazanımları olmaz tam aksine zarar ile çıkabilirler. O yüzden gerekir ise avukatlarından danışmanlık ücreti ile danışmanlık hizmeti satın almaları şarttır. Bu aşamada danışmanlık ücretlerinin belirlenmesinde farklı kriterlerin dikkate alındığını ifade etmek mümkün olmaktadır.
Danışmanlık hizmetinin ilk birinci saati belirlenen ücrettendir, sonraki bir saatin fiyatı farklıdır. İlk saatin sonrasından gelen saatlerin ücreti daha az olmaktadır. Bu şekilde hukuki sorununuzu anlatarak bilgilenecek ve avukatın size sunduğu hizmet ile çözüm yollarını göreceksiniz. İyi bir avukattan alacağınız danışmanlık ile olası zararlarınız önlenecek ve tam olarak haklarınızı alma şansına sahip olacaksınız. İşçi haklarının korunmasında ve çalışma hayatının şekillenmesi sürecinde işçi avukatının birtakım sorumlulukları bulunmaktadır.
İşçi Avukatın Sorumluluğu Nedir?
Haklarını arayan çalışanların tümü hukuken işçi olarak tanımlanmaktadır. İşçilerin haklarını ararlarken veya tam olarak haklarını alamayınca onların hakları için yasal prosedürlere uyarak çalıştıkları iş hukuku avukatlarına da işçi avukatı denmektedir. Aynı hukuksal hakları mağdur durumda olan işverenler de talep edebilir. İşçi tarafından zor durumda bırakılan veya zarara uğrayan işverenler de iş mahkemelerinde hak aramak için dava açmaları gerekebilir. O zaman işverenler de avukat tutarak kendilerini mahkemede temsil etmesini ve haklarını almasını isteyebilirler.
İşçi avukatı aynı zamanda işçi kendi farkına varmaksızın zarara uğraması halinde bile, haksızlığın ortaya çıkarılmasına neden olabilmektedir. Bazı konularda işçiler tam haklarını ve haklarının alınması yollarını bilmeyebilir. Hukuk konusunda uzmanlığı ile işçi avukatı işçinin hakları ve bu hakların yitirilmemesi için, hakların tam olarak alınması için işçinin yanındadır. Bu şekilde işçinin zarara uğramasını önlemeye çalışır. Yasalar karşısında işçinin kazanımlarını tam olarak alması için çalışır.
İş avukatı öncelikle işçiye hakları ile bilgi ve danışmanlık verir. Ardından yapılması gerekli hukuki yöntem hakkında bilgilendirme yapar. Sonra işçinin yasal olarak mahkemede temsil etme yetkisini alır. En son olarak da davanın açılması için gerekli işlemleri ve müracaatları yapar. Davalarda işçiyi mahkeme sırasında temsil eder. İşçinin haklarını ve kazanımlarını savunur ve haklarının tam olarak işverenden alınmasını sağlar.
Dava sonuçlandıktan sonra işçini maddi alacağı için gerekli olan işlemleri yapar. Karar kesinleşmeden önce de İcra Müdürlüğüne başvurulup ve ilamlı icra takibi başlatılabilir. İşçinin alması gerekli paranın eline geçmesini sağlar. Bu şekilde işçinin tüm haklarını almasında ona yardımcı olmaktadır.
İşçi Avukatına Danışmak İçin Ne Yapmalıyım?
İş davalarında iş kanununa hakim ve yetkin avukatların tercih edilmesi çok önemlidir. Tecrübenin yanında bilgi ve birikimin olması ayrıca avukatın müvekkili ile kurduğu iletişim ve ilişki de oldukça mühimdir. İyi bir iş avukatı tercih etmek için, iş avukatı tecrübesi ve bu alandaki başarılarına bakmak gerekmektedir.
İşçi hakları avukatlığı bünyesinde biraz da aktivizm içermektedir. Bir işçinin haksızlığa uğramasını engellemek işçi hakları avukatının görevidir.
Avukatlar zamanla bir alanda uzmanlaşmayı seçtiklerinden size tavsiyemiz İş Hukuku konusunda uzman bir avukatı tercih etmenizdir.
Eğer Esenler İşçi Avukatı konusunda deneyimli bir avukata danışmak istiyorsanız; bu alanda başarılı ve tecrübeli Avukat Hüseyin Geylani’ye iletişim sayfasından ulaşabilirsiniz. Adalet Bakanlığının yetkili arabulucu avukat listesinde yer alan Av. Hüseyin Geylani’ye iş hukukuyla ilgili bilgi almak için istediğiniz konuları sorabilirsiniz.
Arabuluculuk ile İşçi Avukatı Farklı mı?
Arabulucu; Taraflar arasında oluşan bir uyuşmazlığın çözümü için mahkemeye hiç gitmeden veya bizzat mahkeme yönlendirmesiyle tarafsız bir üçüncü kişinin devreye girmesidir.
Günümüzde bir çok davada arabuluculuk şartı vardır. Bu dava açılmadan önce arabulucu tarafından uzlaşı sürecinin başlatılmış ve sonlandırılmış olması şartıdır. Ancak arabuluculuk işlemiyle sonuç elde edilemeyeceği belli olduğunda dava yolu açılır.
İşçi avukatı ise; işçi ve işveren arasında gerçekleşen fazla mesai ücreti, maaş uyuşmazlıkları, kıdem tazminatı konusu, ihbar tazminatı gibi konularında anlaşmazlık olduğunda arabulucu olabilir. Ticari davalar ve iş davaları bu kapsamda değerlendirilmektedir.
İşçi Alacakları Avukatı Kimdir?
Avukatlık mesleğinde işçi alacakları avukatı diye bir tabir olmamasına rağmen, iş hukuku kapsamında işçilerin alacaklarına dair uzmanlaşmış avukatlara işçi alacakları avukatı denir. İşçi avukatı sadece işçi alacakları konusunda uzmanlaşmışlardır.
İşçi ve işveren arasında ortaya çıkan anlaşmazlıklarda işçinin hakkının savunulması ve haksızlığa uğradığı ücretin tekrar tahsil edilmesi İşçi Alacakları Avukatı’nın görevidir.
Geylani Hukuk ve Arabuluculuk Ofisi olarak İstanbul Avrupa Yakasında başta Esenler olmak üzere tüm Türkiye’ye hizmet vermekteyiz.
İşçi Avukatı Baroya Bağlı mıdır?
Avukatlık Kanunu’na göre her avukat baroya bağlı olarak çalışmak zorundadır. İşçi Avukatı’ da aynı kanuna dayanarak Baro’ ya kayıtlı olmak zorundadır.
İşçi avukatlarının Baroya kayıtlı olmaları onların ofis, büro açmalarına engel teşkil etmemektedir.
Örneğin bir avukat kendi ofisini açmış olsa bile baroya bağlılığı devam etmektedir.
İşçi Avukatı görüşme Tutanağı Nedir?
İşçi Avukatı görüşmede tutanağı; İşçinin
- İşyeri bilgileri
- Sözleşme bilgileri
- İşe giriş çıkış bilgileri
- Ücretin ödenmesi bilgileri
- Ammaş ve ekstra gelir bilgileri
- Bordro Örneği
- İzin ve mesai bilgileri
- Sözleşme fesih sebebi ve faili bilgileri
- İşten çıkış evrakları bilgileri
gibi konularda detaylı soruların sorulduğu bir tutanaktır. İş davası görüşme tutanağı işçi avukatı ve işçi arasında gerçekleştirilir.
İşçi Hukuku Avukatı Nasıl Olunur?
Avukatlar; kıdem tazminatı davalarında, işçinin haklı nedenle feshi davalarında, işe iade davalarında , ihbar tazminatı davalarında uzmanlaşarak ve tecrübelerini bu davalarda iş kanunu çerçevesinde derinleşmesine artırarak alanında iyi bir işçi hukuku avukatı olabilmektedir.
Hukuk fakültesinden mezun olmuş bir avukat işçi hakları konusunda kendisini geliştirerek işçi hakları konusunda uzmanlaşmış avukat olabilmektedir.
İş Mahkemesi Avukatı Barodan mı Gelir?
Avukatlar; kıdem tazminatı davalarında, işçinin haklı nedenle feshi davalarında, işe iade davalarında , ihbar tazminatı davalarında uzmanlaşarak ve tecrübelerini bu davalarda iş kanunu çerçevesinde derinleşmesine artırarak alanında iyi bir işçi hukuku avukatı olabilmektedir.
Hukuk fakültesinden mezun olmuş bir avukat işçi hakları konusunda kendisini geliştirerek işçi hakları konusunda uzmanlaşmış avukat olabilmektedir.
Dava açmadan önce bilmeniz gerekenler, dava sürecinde takip etmeniz gereken süreçler, bir iş davasının tüm yönleriyle ele almak ve emsalleri ile ilgili bilgi sahibi olmak istiyorsanız; Avukat Hüseyin Geylani size uzman olduğu tüm iş davası ve iş hukuku konularında online olarak hizmet sunmaktadır.
İşçi Avukatı Telefonu
Esenler İşçi Avukatı Hüseyin Geylani’ ye +90 555 449 88 84 nolu telefon numarasından ya da sitemizde bulunan whatsapp ikonuna tıklayarak ulaşabilirsiniz.
- Miras Paylaşımı Nedir? Geylani Hukuk Bürosu Aile Hukuku Rehberiniz - Ağustos 14, 2024
- Kardeşler Arası Miras Paylaşımı: Adil Çözümler – Geylani Hukuk Bürosu - Ağustos 5, 2024
- Özel Sektörde Çalışan Engellilerin Hakları 2024 Rehberi: Geylani Hukuk ve Arabuluculuk - Temmuz 21, 2024
2 thoughts on “İşçi Avukatı (İstanbul)* Kimdir?[2023*]”
Hüseyin bey ben KHK ile kadroya alınan kamu işçisiydim fakat sivilde kavgadan dolayı 1 yıl 6 ay yatarı olmayan cezam kadrodan sonra onaylanıp geldiği için işime son verildi idare davası açtım alt mahkeme ret etti olmadı yani sonra istinaf ettim alt mahkeme kararını kaldırdı eksik inceleme bilirkişiye gönderilmesi tis örneği falan istenmesi deyip geri çevirmiş sonra bilirkişiyede yollandı oradan da lehime karar geldi ama alt mahkeme gene kararını değiştirmedi ret etti kararımı deyiştirsem bu sefer bakanlık istinafa yollayacak sonuçta gene istinafa gidecek deyip eski aynı kararını verdi bende gerekçesinden sonra gene istinafa yollayacağım bu sefer istinaf alt mahkeme kararını inceleme yapmadan onaylanıp yollarmı yoksa gene lehime bir karar çıkma ihtimali varmıdır birde ikinci kez istinafa gideceği için erken dönme ihtimali varmı şimdi den çok çok teşekkür ederim saygılarımla.
istinaf mahkemesi alt mahkeme kararını incelemeksizin onaylarsa, karar kesinleşir ve daha fazla itiraz hakkınız kalmaz. Ancak, istinaf mahkemesi gene lehinize karar verirse, alt mahkeme yeniden inceleme yaparak yeni bir karar verir.
İkinci kez istinaf mahkemesine başvurmanız durumunda, mahkemenin inceleme süresi değişkenlik gösterir ve erken dönme ihtimali kesin değildir. İstinaf mahkemesi kararının ne zaman çıkacağı ve sonucun ne olacağı tamamen mahkemenin takdirindedir.