İstanbul arabuluculuk avukatı hizmeti taleplerinin oldukça fazla olduğu bir kentimizdir. Bilindiği üzere arabuluculuk kavramı, yakın zamanda hukuk sistemimize girmiş olan bir alandır. Hukuk uyuşmazlığı yaşayan tarafların, kendi iradeleri doğrultusunda seçmiş oldukları alanında uzman olan bir arabulucu hakemliğinde; uyuşmazlıklarını çözmek istedikleri yöntemdir.
Arabuluculuk temelde iki farklı kategoriye ayrılmaktadır. Bunlar; zorunlu ve ihtiyari arabuluculuktur. Kimi davalar öncesinde mahkemeye gitmeden önce bir arabulucuya gitme zorunluluğunun bulunduğu durumlar; zorunlu arabuluculuk kavramının içerisinde vardır. İhtiyari arabuluculuk ise; her iki tarafında herhangi bir zorunluluk olmamasına rağmen kendi hür iradeleriyle arabulucuya gitmesidir.
İstanbul Arabuluculuk Avukatı nedir?
Birbiriyle hukuku uyuşmazlık yaşayan tarafların sorunlarını çözmeleri için tarafsız olarak arabuluculuk yapan avukatlara; arabuluculuk avukatı denir. Arabuluculuk avukatı, kanun çevresinde yer alan bir hizmet alanının sunulmasında kritik bir etkiye sahiptir. İstanbul arabuluculuk avukatı konusunda üst düzeyde bir faaliyetin bulunduğu bir şehir olduğundan, İstanbul’da tam olarak beklentinizi karşılayacak olan bir arabulucu avukatı bulabilirsiniz.
Hukuki anlamda uyuşmazlık durumunun ortaya çıkmasıyla birlikte devreye arabuluculuk avukatı girer. Bu aşamada arabulucu avukatların, tarafsız bir kimliğe sahip olmaları gerekir. Yani avukatlar, hiçbir şekilde taraf tutmazlar. Burada herhangi bir savunma durumu mevcut değildir. Bunun yerine avukat başvuran her iki tarafı da makul bir seviyede buluşturmak konusunda onlara destek olur.
İstanbul Arabuluculuk Avukatı ne iş yapar?
6325 sayılı Arabuluculuk Kanunu; arabuluculuk avukatlarının görev tanımını içermektedir. Arabulucu avukatlar; aralarında anlaşmazlık bulunan tarafları önce dinleyeceklerdir. Sonrasında var olan uyuşmazlıkların çözümü noktasında seçenekler sunacaktır. Böylece olumsuzlukların giderilmesini yönelik adımlar atarak; taraflar arasında bir orta yolun bulunmasına katkı sağlayacaktır.
Özel hukuk uyuşmazlıkların çözümü noktasında devreye giren arabuluculuk hizmeti; geniş kapsamlıdır. Adalet Bakanlığı kapsamında yer alan bir işleyişe sahiptir. Yani Adalet Bakanlığı’nın sicilinde kayıtlı olan avukatlar; arabulucu olarak hizmet sunabilmektedir. Bu arada arabulucular hiçbir zaman taraf seçmezler. Tam anlamıyla tarafsız bir şekilde uyuşmazlıkların çözümüne katkı sunarlar.
İlginizi Çekebilir: Arabuluculuk Ücreti Hesaplama
İstanbul Arabuluculuk Avukatı hangi davalara bakar?
Arabuluculuk avukatları; zorunlu ve ihtiyari arabuluculuk konularına bakmaktadır. Özellikle kamu düzenini ilgilendirmeyen aynı zamanda cebri icraya da elverişli olan uyuşmazlıklar; arabuluculuk avukatının görev alanına girer. Ceza davaları; çocuk velayeti ya da nüfus kayıtlarıyla ilgili davalarda; arabuluculuk avukatları hizmet sunamaz. Özellikle iş hukuku; arabulucu avukatların yoğun bir düzeyde devreye girdikleri bir alandır.
İş hukukuyla ilgili davalar söz konusu olduğu zaman arabuluculuk da zorunlu olabilir. Özellikle; işe iade davaları; mesai ücretlerinden kaynaklı davalar, kıdem tazminatı davaları iş hukuku çerçevesinde arabuluculuk avukatının dahil olabildiği davalardır. Yine ihbar tazminatı davaları; yevmiye ücretleri davası ya da işçi veya işverenin hakaret davaları da arabuluculuk avukatı hizmetinin kapsamında yer alır.
İstanbul Arabuluculuk Avukatı görevi nedir?
İstanbul arabuluculuk avukatı hizmetleri dünyada uygulanan standartlara bağlı ve 6325 sayılı Arabuluculuk Kanunu çerçevesinde sunulmak durumundadır. Arabuluculuk görevleri söz konusu olduğu zaman yasayla belirlenmiş olan konulara dair bir uyuşmazlık yaşanıldığı zaman taraflar arasında makul bir orta yolun bulunmasıdır. Arabulucu hizmetini sunan avukatlar; aşağıdaki karşılamak durumundadır;
- Tarafsızlık
- İki tarafın en çok uzlaşabilecekleri konuları belirlemek
- Her iki tarafın da ortak çözümde buluşmasına destek olmak
- Gerekli durumlarda tarafların birbirinden korunmasını sağlamak
- Uyuşmazlık yaşayan tarafların, konuya dair geçmişlerini öğrenmek
- Önerileri ve son kararları tarafsız bir dil oluşturarak; taraflara sunmak
- Her iki tarafın arasında yer alan anlaşmazlıkların ana hatlarını belirlemek
- Uyuşmazlık yaşayan tarafların; arabuluculuk sürecinden ne beklediklerini bilmek
- Taraflara çözüm noktasında her iki tarafın da eşit olacağı biçimde seçenekler geliştirmek
- Uyuşmazlık sorunu yaşayan taraflar arasında bir anlaşma sağlandığında bu durumu bir sonuca bağlamak
İstanbul Arabuluculuk Avukatı vekalet ücreti
Özellikle İstanbul arabuluculuk avukatı vekalet ücreti söz konusu olduğu zaman karşımıza birden fazla seçenek çıkar. Arabuluculuk avukatı vekalet ücreti; baro tarafından hazırlanan; ücret tarife kapsamında oluşmaktadır. Burada avukatlık ücretinin belirlenmesinde birtakım kriterler de mevcuttur.
Arabuluculuk avukatı vekaleti ücretlerinin bir alt ve bir de üst sınırı bulunmaktadır. Mesela toplam miktarı 15 bin TL olan arabuluculuk faaliyetlerindeki avukatlık ücreti 3 bin TL’dir. Yani toplam miktarın ¼’ünün 1 fazlasıdır. Bu arada avukatlık vekalet ücreti hiçbir zaman toplam miktarın fazlası olamaz.
Arabuluculuk Çeşitleri Nelerdir?
Ortaya çıkan özel hukuk uyuşmazlığı durumunda tarafların arasındaki uyuşmazlığın mahkeme öncesinde ya da dava açıldıktan sonra çözülmesi konusunda bir uzmanın devreye girmesi süreci; arabuluculuk olarak tanımlanmaktadır. Arabuluculuk çeşitleri temelde 2 farklı kategoriden oluşmaktadır;
- Zorunlu arabuluculuk
- İhtiyari arabuluculuk
Taraflar arasında meydana gelen kimi uyuşmazlık durumlarında mahkemeler dava açılmazdan önce bir arabulucuya gidilmesini zorunlu kılar. Böyle durumlarda devreye zorunlu arabuluculuk girer. Zorunlu arabuluculuk esasında bir dava şartı olarak da karşımıza çıkar. Yani dava açmak isteyenler, mutlaka zorunlu arabuluculuk hizmeti almak durumundadır.
Herhangi bir şekilde tarafların bir arabulucuya gitmeye zorunlulukları bulunmadığı halde tarafların kendi özgür iradeleriyle bir arabulucuya gitmeleri; ihtiyari arabuluculuk olarak tanımlanmaktadır. Uyuşmazlık tarafları yaşadıkları her türlü özel hukuk uyuşmazlıklarında arabulucuya başvurabilirler.
Nasıl Arabulucu Olunur?
Anlaşmazlık yaşayan tarafların anlaşmazlıklarını çözmeleri için gerekli azami koşulları sağlayan kişilere arabulucu denir. Arabulucular, uyuşmazlıkların daha verimli ve saygılı bir şekilde çözümü konusunda alternatif seçenekler oluştururlar. Elbette ki akredite bir arabulucu olmak için birtakım kriter vardır. İşte bu kriterler;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Hukuk Fakültesinden mezun olmak
- Arabuluculuk eğitimini başarıyla tamamlamış olmak
- Herhangi bir suça karışmamış ve temiz bir sicilin bulunması
- Hukuk Fakültesinden mezun olduktan sonra en az 5 yıllık bir kariyer yapmak
Sonuç olarak arabuluculuk avukatları; 22.06.2012 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş olan 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu çerçevesinde hizmet sunarlar. İstanbul arabuluculuk avukatı hizmetlerine talebin fazla olduğu bir kent olduğundan bu şehirde arabuluculuk hizmetlerinin geniş kapsamlı bir şekilde sunulduğunu ifade edebiliriz.
İlginizi Çekebilir : Arabuluculuk Hizmeti
- Miras Paylaşımı Nedir? Geylani Hukuk Bürosu Aile Hukuku Rehberiniz - Ağustos 14, 2024
- Kardeşler Arası Miras Paylaşımı: Adil Çözümler – Geylani Hukuk Bürosu - Ağustos 5, 2024
- Özel Sektörde Çalışan Engellilerin Hakları 2024 Rehberi: Geylani Hukuk ve Arabuluculuk - Temmuz 21, 2024
3 thoughts on “İstanbul Arabuluculuk Avukatı”
Arabulucu avukat istanbul deyince ulaştım. sorum olacaktı
Merhabalar, İstediğiniz Soruyu Sorabilirsiniz
en iyi arabulucu avukat olduğunuz söyleniyor. işçi avukatı iseniz ulaşmak istiyorum.