Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası 2023

sigortasız işçi çalıştırma cezası 2023
3.5/5 - (2 votes)

Sigorta çalışan kişinin çalıştığı iş yeri tarafından yatırılan primlerdir. İş yerinin çalıştırdığı işçileri sigorta yapması zorunludur. Sigortasız işçi çalıştırmak kaçak işçi çalıştırmak anlamına gelmektedir. Bu durum bazen bilinçli olarak yapılsa da bazen ihmalden kaynaklı olarak da yapılmaktadır. 

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile sigortasız işçi çalıştırmak cezai hüküm olarak eklenmiştir. Sigortasız işçi çalıştırma cezası 2023 olarak verilen cezalar sigortasız çalıştırılan kişinin denetim sırasında tespit edilmesi durumunda alınan asgari ücretin iki katı kadar ceza uygulanmaktadır. Bir işçinin 1 yıl sigortasız çalıştırıldığının belirlenmesi durumunda 14 asgari ücrete kadar idari para cezası verilmesini gerekli kılmaktadır.

Sigortasız işçi çalıştırma cezası nedir? 

 

Kayıt dışı, istihdam dışı işçi çalıştırmak olarak da adlandırılan sigortasız işçi çalıştırmak kanunen yasaklanmıştır. Sigortasız işçi çalıştırma cezası durumunun tespit edilmesine göre değişiklik gösteren bir durumdur. İşveren işyerinde çalıştırdığı kişileri kayıt ettirmek zorundadır. Bunun için de çalışanın sigorta yaptırılması gerekmektedir. İşverenin işe aldığı kişileri sigorta yaptırmadan ve kayıt ettirmeden çalıştırmasına sigortasız işçi çalıştırma denilmektedir. 

İşveren işe aldığı her çalışanı Sosyal sigortalar kanunu ve iş kanununa göre sigortalı yaptırmak zorundadır. Bu sigortalama işlemi çalışanın işe başladığı tarihten itibaren yapılmalı. Sigortasız işçi çalıştırma denetimler sonunda veya şikayet ile belirlenirse işverene cezai işlem uygulanmaktadır. Bu cezalar her yıl kanunen belirlenen miktarlarda verilmektedir.

 

Geriye Dönük Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası

 

İşverenler iş yerlerinde çalıştırmak üzere işçi alımı yaptıklarında bu işçilerinin işe başladıkları tarihten itibaren sigortalanmasını sağlamak zorundadır. Bu durum aslında işçinin haklarının korunması anlamına gelmektedir. İşçinin çalışma sırasında başına herhangi bir kaza veya hastalık gelmesi durumunda sigortası onu koruyan garanti olmaktadır. Kayıt dışı işçi çalıştırma anında tespit edilebildiği gibi geriye dönük sigortasız işçi çalıştırma olarak da tespit edilebilir. 

Geriye dönük sigortasız işçi çalıştırma cezası bu durumun geriye dönük ne kadar süre ile tespit edilebilirse ona göre bir ceza uygulanır. SGK geriye dönük sigortasız işçi çalıştırma konusunda 5 yıl inceleme başlatabilir. Bu incelemede iş yerinden ve ilgili kişilerin yakınlarından durumun tespitine gidilir. Geçmişte sigortasız işçi çalıştırma tespit edilirse para cezası uygulanır. 

İlginizi Çekebilir: İş Davaları Rehberi

1 Günlük Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası 

 

Sigortasız işçi çalıştırma iş yerinin maliyetini azaltan bir durum olsa da karşıda mağdur olacak bir kişinin bulunması söz konusu olduğu için bu durum kanunen yasaklanmıştır. Bu durum denetimler tarafından tespit edilirse cezai işlem uygulanmaktadır.  1 günlük sigortasız işçi çalıştırma cezası olarak da işverene cezai işlem uygulanmaktadır. Bu cezai işlem işçinin işe giriş bildirgesi verilmediği için 10.008,00 TL olarak belirlenmiştir. 

Bu durum şunu ortaya koymaktadır ki işveren 1 gün bile olsa çalışan işçisini kayıt ettirmek ve o kişinin haklarını korumak zorundadır. İşçi ile anlaşıldığı andan itibaren işçinin o işyerinde çalışmaya başladığı işe giriş bildirgesi olarak kayıt ettirilmek zorundadır. Bunun yapılmaması durumunda 1 günlük sigortasız işçi çalıştırma konusunda bile ceza uygulanması söz konusu olacaktır. 

 

Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası Şikayeti Nereye Yapılır 

 

Bir işyerinde işçinin veya işçilerin sigortasız olarak çalıştırıldığı biliniyorsa bu konuda birkaç şekilde resmi kurumlara bunu bildirmenin yolları bulunmaktadır. Sigortasız işçi çalıştırma cezası şikayeti için başvurulacak yollardan biri ALO 170’i aramaktır. Sigortasız işçi çalıştırma hattı olarak bilinen bu hattan 7 gün 24 saat ihbarda bulunmak mümkün olmaktadır. Bu hat üzerinden yapılan şikayet en güvenilir yoldur. 

Sigortasız işçi çalıştırma şikayeti konusunda bir diğer yöntem ise en yakın SGK’ya dilekçe ile başvurulabilmektedir. Bunun için işyeri bilgilerinin verilmesi ve dilekçe ile sigortasız işçi çalıştırıldığına dair ihbarın bildirilmesi gerekmektedir. Bu şikayetlerin yapılmasının ardından ilgili işyerine denetim için personel gönderilmesi söz konusu olmaktadır. Sigortasız işçi çalıştırıldığının fark edilmesi durumunda işyerine cezai işlem uygulanmaktadır.

 

Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası Ne Kadar?

 

İnsanların çalıştıkları yerde güvence altında olması gerekmektedir. Kanun ile bu durum koruma altına alınmıştır. Sigortasız işçi çalıştırma cezası ise her yıl yeniden belirlenmektedir. Bu cezaların uygulanması sigortasız işçi çalıştırıldığının nasıl tespit edilme durumuna ve süresine göre değişmektedir. Verilecek olan cezalar net olarak kanunen belirlenmiş olup bu miktarlar ödenmektedir. Cezaların nasıl ve nereye yapılacağı da belirlenmiştir. 

 Kişinin işe başlama bildirgesi verilmediyse 10.008, 00 TL’dir. SGK beyannamesi verilmediyse ödenecek ceza 10.008, 00 TL’dir.  1 işçinin sigortasız çalıştırılma cezası 1 ay için 20.516,00 TL olarak uygulanmaktadır. 2 ay sigortasız işçi çalıştırma cezası 41.032,00 TL, 5 ay sigortasız işçi çalıştırma cezası 102.580,00 TL’dir.

 

Sigortasız Çalıştıran İşveren Nereye Şikayet Edilir?

 

Çalışma hayatında kişilerin haklarının devlet tarafından korunması gerekmektedir. İşte bu konuda sigortasız işçi çalıştırılması yasaklanmıştır. İşverenler işçiyi işe aldığı andan itibaren bunu SGK’ya bildirmek zorundadır. Bunun yapılması yasak olduğu için kayıt dışı işçi çalıştırıldığının fark edilmesi durumunda bunun şikayet edilmesi de gerekmektedir. Sigortasız çalıştıran işveren nereye şikayet edilir konusunu merak ediyorsanız bu konuda birkaç yol bulunmaktadır.

Şayet sigortasız işçi çalıştıran işvereni şikayet edecekseniz ve adınızın bilinmesini istemiyorsanız bu durumda Alo 170 üzerinden şikayetinizi yapabilirsiniz.  Bu sizin için güvenilir bir yol olup gün içerisinde her saatte bu şikayeti yapabilirsiniz. Bunun yanında ilgili durumu bir dilekçe ile açıklayıp SGK’ya vererek de kayıt dışı işçi çalıştıran kişileri şikayet edebilirsiniz. 

Av. Hüseyin Geylani

66 thoughts on “Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası 2023”

  1. Merhaba ankarada 2016 yilinda taksi soförlugune basladim ayni aracta 2023 yili 2 ay a kadar calistim isten cikarildim 2016 2023 tarihlari arasinda sigortasiz calistim haklarim nelerdir bu yillar arasinda geriye donuk sigortam sayilirmi taksi sahibi ceza ne kadar alir ben tazminat alabilirmiyim

    1. İş Kanunu’na göre, işverenlerin çalışanlarını sigortalı olarak çalıştırmaları zorunludur. Sigortalı çalıştırma yükümlülüğü ihlal edildiğinde, işverenlere cezai yaptırımlar uygulanır.

      Siz 2016 yılından 2023 yılına kadar sigortasız çalıştığınız için, bu dönem için işvereninizin sigortasız çalıştırma nedeniyle cezai yaptırımlara maruz kalabileceği söylenebilir. Ancak, bu ceza miktarı işverenin sigorta prim borçlarına, işçi sayısına ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir.

      Sigortasız çalışmanın size etkisi ise, işten çıkarıldığınızda tazminat alma hakkınızı etkileyebilir. İş Kanunu’na göre, işveren tarafından belirli nedenlerle işten çıkarılan bir işçiye kıdem tazminatı ödenmesi gerekmektedir. Ancak, sigortasız çalışan bir işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için, çalıştığı sürenin tespit edilebilmesi gerekmektedir.

      Bu nedenle, sigortasız çalıştığınız dönem için geriye dönük sigorta primlerinin ödenip ödenmediğini veya primlerinizi yatırabileceğiniz bir imkan bulunup bulunmadığını öğrenmek için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Eğer primlerinizin ödenmemiş olduğu ortaya çıkarsa, kıdem tazminatı ve diğer haklarınızı talep etmek için iş mahkemesine başvurabilirsiniz.Bu Konuda Bizi arayıp yardım alabilirsiniz.

    1. Sigortasız çalıştırmanın cezası, işverenin sigorta prim borcunun bir katı ile beş katı arasında değişen tutarlarda idari para cezası ödemekle yükümlü olmasıdır. Bu tutar, işverenin borç miktarına, işçi sayısına, işverenin önceki ihlallerine ve diğer faktörlere bağlı olarak belirlenir.

      Örneğin, işverenin 45 ay boyunca sigorta primlerini ödemediği varsayılırsa ve işçi sayısı da 10 kişi ise, işverenin ödemesi gereken idari para cezası, işverenin toplam borç miktarının bir katından beş katına kadar olabilir.

  2. Ben 5 yıldır sigortasız çalışıyorum şikayet etsemde
    İşveren yatıracak durumu yok primleri ben yatırsam
    Olurmu

  3. 20 ocaktan itibaren Bi firmada çalışıyorum ve kahramanmaraşta yaşıyorum sigortam yapılmadı o günden bu güne hala 5 kuruş para vermediler ve iş yerinde hala çalışıyorum işsizlik ödeneği alamıyorum sigortam olmadığı için mahkeme yoluyla nasıl alabilirim paramı rica etsem yardımcı olurmusunuz mağdurum😓😓

  4. Mrb ben 2002 Aralık 15infe ise başladım ssk yapılmadı 5 yıl bende üstünde durmadım 2008de ısrar ederek sskmi yaptirdim 2021de isten ayrıldım tazminatını aldim çıktım şimdi ben bu iş yerine dava acabilirmiyim o 5 yılım ssk yapılsaydı emekli olacaktım şimdi 5 sene daha çalışmak zorundayım ben ne yapmalıyım cvp verirseniz sevinirim

  5. 1993 yılında çocuk işçi olarak 12 yaşında 1 ay bir işyerinde çalıştım geriye dönük hizmet tespit davası açabilirmiyim. İşveren kabul ederse çalıştığımı mahkemeye gitmeme gerek varmı

  6. Merhaba,

    1998 yılında Üniversitede okurken 6 ay bir mobilya mağazaında çalıştım. o tarihte sigorta yapılmamış. Geçmişe yönelik dava açıp sigorta başlangıçımı erkene aldıra bilirmiyim.

  7. Merhaba;
    benim sormak istediğim bir konu var bilgi verebilirseniz büronuza gelip yardım almak isterim.
    ben 1998 yılında liseden mezun olunca imkansızlıklardan dolayı öğrenimime devem edemedim. Askere gidene kadar da bir komşumuzun dükkanında sanayide çalıştım. Ta ki sigorta başlangıcım olan 09.09.2000 tarihine kadar işi öğreneyim diye sigortasız çalıştım. Şu an itibari ile 22 yıl 6 ay 20 gün ve 6685 günüm var. Nasıl bir yol izlemeliyim.

  8. Merhaba. Ben bir araştırma şirketinde anketör olarak işe başlayıp ardından Bursa il sorumlusu oldum. Köklü bir araştırma şirketi ve aynı anda birçok ilimizde anket yapan bir şirket. Haftasonları olan çalışmada perşembe günü kargo geliyor. Ben şehirde anket yapabilecek insanlara ulaşıp, sahaya çıkmadan önce eğitim veriyor ve anket sırasında onları denetliyordum. Hafta sonunun ardından pazartesi günü kargoya veriyordum. Geçmişe dönük tüm mesajlaşmalarım, hesabıma şirket adına olan hesaptan gelen ödemeler, şirketten adıma düzenlenmiş kargolar mevcut. Sigorta vaadi verdiler fakat 10 ay oldu hala bir sonuç yok. Dün sebepsiz yere benim görevime son verildi ve Bursa’da başka biri ile devam etme kararı aldıklarını söylediler. Bu durumda sigortasız olarak çalıştığımı ispatlayıp dava açabilir miyim?

  9. Merhaba. Ben bir araştırma şirketinde anketör olarak işe başlayıp ardından Bursa il sorumlusu oldum. Köklü bir araştırma şirketi ve aynı anda birçok ilimizde anket yapan bir şirket. Haftasonları olan çalışmada perşembe günü kargo geliyor. Ben şehirde anket yapabilecek insanlara ulaşıp, sahaya çıkmadan önce eğitim veriyor ve anket sırasında onları denetliyordum. Hafta sonunun ardından pazartesi günü kargoya veriyordum. Geçmişe dönük tüm mesajlaşmalarım, hesabıma şirket adına olan hesaptan gelen ödemeler, şirketten adıma düzenlenmiş kargolar mevcut. Sigorta vaadi verdiler fakat 10 ay oldu hala bir sonuç yok. Dün sebepsiz yere benim görevime son verildi ve Bursa’da başka biri ile devam etme kararı aldıklarını söylediler. Bu durumda sigortasız olarak çalıştığımı ispatlayıp dava açabilir miyim?

  10. iyi günler dilerim hüseyin bey yardımcı olursanız çok sevinirim ben 1999-2002 arası işyerinde çalıştım sigortam yapılmadı ayrıldım 2006 yılında tekrar aynı işyerinde işe başladım hemen sigortam yapıldı haleden 2023 çalışmaktayım bu 1999 için işyeri sahibiyle konuştum EYT den yararlanmak için anlaştım şikayet edebilirsin o tarihlerde çalıştın hakkın dedi ozaman işolmadığından dolayı sigortanı yapamadım dedi şimdi benim nasıl bir süreç izlemem gerekiyor ayrıca bunca yıldır burdayım işyerime çok büyük ceza keserlerse vicdanım elvermez bu duruma bugünkü cezasıyla ne kadar ücret öder işyerim tahmini rakamda olabilir veya bunu resmi olmadan ücretin ne kadar olduğunu nerden öğrenebilirim son olarak işyeri sahibi ve yakınlarıyla çalıştım onlar şait olsalar yeterlimidir dava için resmi olarak hiçbir evrak yok elimde

  11. Merhaba 2004-01 / 2017-03 aralarında sigortasız olarak çalıştırıldım kapıcıyım cezası tam olarak nedir. Daire sayısı 9’dur

  12. Burçin 1994 ekim kasım aylarında tekstil mağazasında çalıştım. sigortam yapılmadı. şuan mağaza aktif çalışıyor. geriye dönük sigorta için ne yapabilirim. esnaf şahidim var. nasıl yol izlemem gerek

  13. 11 yıl ciflikte çalıştım.kisveren sskodemedi 3 ay ilk giriş yapıp çıkış verdi dışarıdan isteğe bağlı bagkurumu ödedim 11 yıl.çıkışım.verildi 2011 2020.yılları arasında ödedim bagkurumu işvereni şikayet edebilirmiyim cezası varmı geriye dönük hakkım olurmu

  14. 34 ay sigortasız evde yardımcı ve bakıcı olarak çalıştım 1 ay oldu işten çıkarıldım sgk ya basvurursam bir hak iddia edebilirmiyim ve ispat edilebilirmi nasıl bir yol izlemeliyim?

  15. Selamlar 1997 senesinde 2 sene sigortasız çalıştım. askerden sonra 2001 ilk ise giriş bildirgesi verildi. iş yerie davacı açsam emekli olabilirmiyim. Ne gibi hukuki süreç izlemem gerek.

  16. Merhaba, bir şirkette 5 ay sigortasız olarak çalıştırıldım deneme süreci adı altında.Ayrılırken referans istediğimde , şirket yetkilisi sigortasız olarak çalışmayı benim talebim üzerine yapmadığını yazan bir evrak verdi, bu durumda iş yeri ceza alır mı?

  17. Merhaba 10.10.2020 tarihinde işe başladım 20.04.2021 tarihinde işten çıkarıldım resmi olarak haklarımın peşine düşsem acaba ne kadar tazminat alırım bilgi verebilir misiniz

  18. Merhablar ben denizciyim uluslararası bir gemi firmasında 25 aralıktan 04 mayısa kadar çalıştım ve birgün bile sigortamı yatırmadılar ve bunun 4 ayını tersane ortamında geçirdiğime rağmen ve geminin ana makinesi ile jeneratörleri arızalı olduğundan can güveniliğimizde bulunmuyordu. Bunun için hukuki işlem başlatsam herhangi bir tazminat hakkına sahip olabilirmiyim?

  19. Merhaba iyi günler bu ay içinde 6 gün çalıştırıldım ücretimde yatırılmadı sigortamda yapılmadı kovuldum ve suçumda yoktu o dönemde işleri yoğundu işler hafifleyince kovdular ne yapmalıyım bu adamlar işe alıcaz dediler diye düzenli çalıştığım yerden çıktım

  20. Merhaba, ben 1997 yılında bir lisede memur konumunda işe başladım. 5 yıl bu şekilde sigortasız çalıştım. Eyt geldi çattı emekli olamadım malesef bu konuda birçok şahit var küçük bir ilçede okul. Benimle birlikte birde hizmetli bayanda aynı şekilde çalıştı. Şimdi dava açmayı düşünüyorum. Görüşlerinize ihtiyacım var teşekkür ederim.

  21. Merhaba ,Ben de yaşadığım kentteki sanayide bir iş yerinde 3 gün ve günde 11 saat boyunca çalıştım.3. günün akabinde başka başvurduğum yerden görüşme talebi gelince orayı bıraktım.Yalnız 3 günlük çalışma sürecim için ne bir sigorta ne de ödeme yapıldı tarafıma.İşyerine ödeme için iban vermeme rağmen 2 haftadır ödeme yapmadılar ve bu süreç devam etmekte.Yalnız görüşme yaptığım işyerinde çaışmaya 10 gündür devam ediyorum.Önceki işyerinde çalışmam tespit edildiğinde işyerine kesilecek ceza ve tarafıma ödenmesi gereken meblag ne oranda nasıl etkilenir onu öğrenmek istiyorum.Teşekkürler ,kolay gelsin.

  22. Taksi durağında 3 aydır çalışıyorum. Durağın temizliği, çay vb. İşler yapıyorum. Günde 12 saat çalışıyorum ve sigortam 3 aydır yatmıyor. Ama sigortan yatacak diye bir şeyde söylemediler. Haklarım nelerdir? Şikayette bulunabilirmiyim?

  23. Merhabalar.
    Ben 2023 Ocak 28 de bir arıtma firmasında işe başladım ve 20 martta trafik kazası yaptım.
    İşyerinde işverenin aracı ile onun işini yaparken.
    Ve kaza günü korkudan sigortamı başlattılar ama meğerse başlatmamışlar .
    Elim kırıldı ve yanlış kaynadı. Ayrıca öyle kaldı. Hiç destek yardım yapmadılar. Haziran da farkettim bunu ben ve söyledim. Haziran 10 da sigortamı yaptılar. Ama ne maaş aldım ne bordro imzaladım.
    Ve 20.09.2023 aracı elimden aldılar. Çıkmam için yaptırım uyguladı. İstifa etmedim imzalamadım birşey ama çıkardılar. 03 maddesinden. İşsizlik te almıyorum. içeride 21.000 tl o ayki hakedişim ve bu zamana kadar çalıştığım kıdem tazminatım filan var. BEN BURAYA NASIL bir yol izlemeliyim?

  24. Merhaba,
    Bir iş yerinde 23 ay SGK sız olarak çalıştırıldım. Akacaklarımla ilgili dava açtığımda sgk sız olduğum kanıtlandı davayı kazandım şimdi mahkeme kararıyla sgk başvurmam mı gerekiyor yoksa sgk için tekrar davamı açmam gerekiyor.

    Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir