İkale Sözleşmesi Nedir? Şartları Nelerdir?

ikale sözleşmesi nedir?
Rate this post

İkale Sözleşmesi; Günümüzde hem işçilerin hem de işverenlerin hakları yapılan sözleşmelerle koruma altına alınmaktadır. Yapılan iş sözleşmeleri sayesinde işçinin tüm hakları sözleşme kapsamında koruma altına alınmaktadır. İşçi de sözleşme dahilinde yer alan tüm kurallara uymakla yükümlüdür. Fakat bazı durumlarda hem işçi hem de işveren iş sözleşmeleri sonlanmadan iş akdini sonlandırmak isteyebilmektedir. 

İşçinin ve işverenin ortak paydada görüşüp anlaşarak iş anlaşmasını feshetmek istemesi durumunda ikale adı verilen bir sözleşme hazırlanmaktadır. Sözleşme sayesinde işçi iş sözleşmesindeki haklarından vazgeçmektedir. Zorunlu tazminatlar işveren tarafından işçiye ödenmektedir. Tazminatını alan işçi işverenine dava açma hakkından da feragat etmiş olmaktadır. Zorunlu tazminatlarını alamadığı taktirde ikalenin geçersiz sayılması söz konusudur. 

İkale Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Her sözleşmede olduğu gibi ikalede de hem işçinin hem de işverenin iradesi ve anlaşması söz konusudur. Her iki tarafta birbirine uygun beyanlarda bulundukları taktirde sözleşmenin yapılması söz konusudur. Taraflardan beyan taleplerinde önce hareket edene öneri, ikinciye ise kabul adı verilmektedir. 

İkalenin yapılabilmesi için öneriyi ileten tarafın muhatabına öneriyi ulaştırması gerekmektedir. İkalenin yapılabilmesi için her iki tarafında bağlayıcılık süresine sadık kalması ve sözleşme kapsamındaki tüm noktaları kabul etmesi gerekmektedir. Sözleşmeyi yapacak tarafların hukuki anlamda ehliyete sahip olmaları gerekmektedir. Bireylerin bu aşamada kısıtlı olmaması, reşit olması ve tam ehliyete sahip olması önemlidir. 

2023 İş Kazası Tutanağı? Nasıl Tutanak Tutulur? Bilinmesi Gerekenler

İkale Sözleşmesinden Sonra İşsizlik Maaşı Alabilir Mi?

İşsizlik Sigorta Kanununa göre işçinin işsizlik maaşından faydalanabilmesi için işinden kendi isteğiyle veya kusuruyla ayrılmamış olması gerekmektedir. İkale sözleşmesinde hem işçinin hem de işverenin ortak iradeleriyle anlaşması söz konusu olduğundan dolayı işsizlik maaşı tahsis edilmez. Ortak anlaşma sonucu işten ayrılan bireylerin işten çıkış kodu 22-Diğer Nedenler olarak geçmektedir.

  Bu nedenle işsiz kalmış bireylerin işsizlik maaşından faydalanması söz konusu değildir. Bazı işverenler işten çıkardıkları işçinin işsizlik haklarından faydalanması adına farklı kodlarla işten çıkarma yaptığı bilinmektedir. Eğer böyle bir durumun tespiti yapılırsa bireylerden işsizlik maaşının faiziyle geri alınması söz konusudur. 

ikale sözleşmesi nedir

İşci Mahkemesi Hakları Nelerdir? İşci Mahkemesi İçin Bilinmesi Gerekenler

İkale Sözleşmesinde Kıdem Tazminatı Ödenir Mi?

İkale sözleşmeleri işçinin faydası gözetilerek hazırlanan sözleşmeler arasında bulunmaktadır. İşçinin faydası sağlandıktan sonra iş ilişkisinin sonlandırılması amaç edinilmektedir. Sözleşme vasıtasıyla işçinin menfaat elde etmesi sağlanmaktadır. Menfaat elde etmeden iş ilişkisi sonlandırılan işçinin kendi iradesiyle işten ayrılmadığı kabul edilmektedir. 

İkalenin imzalanmasıyla işçinin kıdem ve ihbar tazminatlarını alarak iş aktini sonlandırdığı varsayılmaktadır. Tazminat haklarını alarak çalışma hayatını sonlandıran işçiler işverenle anlaşarak sonlandırma yoluna gitmektedir. Bu sayede hem kıdem hem de ihbar tazminatlarını işvereniyle anlaştığı için alabilmektedir. 

İkale Sözleşmesi Kaç Maaş?

Sözleşmenin geçerli olabilmesi için işçi haklarının işveren tarafından gözetilmiş olması gerekmektedir. Sözleşme kapsamında çalışanın yasal hakları kendisine tahsil edilmelidir. İşten çıkartılan işçiye yasalara bağlı olarak hem kıdem hem de ihbar tazminatı ödenmelidir. Tazminatlara ek olarak aynı zamanda 4 veya 8 maaş ödemesi ek olarak yapılmalıdır. 

İşsizlik maaşından faydalanmak isteyen bireyler karşılıklı anlaşma yoluyla yani ikale vasıtasıyla iş akitlerini sonlandırdıklarından dolayı işsizlik maaşından faydalanamazlar. Anlaşmayla iş anlaşması sonlandırılan işçilerin işsizlik maaşı aldığı tespit edildiği taktirde alınmış maaşların faiziyle geri ödenmesi talep edilmektedir. 

İstanbul İşci Avukatı? Hangi Davalara Bakar

İkale Sözleşmesi Şartları

İş sözleşmelerinin sonlandırılması amacıyla hazırlanan ikalelerin geçerlilik şartları bulunmaktadır. Uygulama iş anlaşması yapan tarafların rızası ve ortak iradeleri neticesinde hayata geçirilmektedir. Sözleşmenin kapsamı yasalarımızca belirlenmiş ve koruma altına alınmıştır. Yargıtay kararları doğrultusunda ikalelerin geçerliliği ve değerlendirmeleri incelenmektedir.

İşveren tarafından teklif edilen ikalelerde işçi haklarının gözetilmesi amacıyla sözleşmede iki ana şart ön plana çıkmaktadır. Bu şartlardan ilki işçinin faydasının karşılanabiliyor olmasıdır. İkinci nokta ise işçi ikaleyi kendi hür iradesiyle imzalamış olmalıdır. İkaleyi eğer işçi teklif ettiyse sözleşme kapsamında kıdem-ihbar tazminatlarının ödenmesi şartı gerekmektedir. 

İkalenin İş İlişkisine Etkisi ve Sonuçları

İkale sözleşmelerinin içeriğinde iş sözleşmesinin belirli tarihte sona ermesi kararı oluşturmaktadır. Sözleşme sayesinde borç ilişkisi anlamı taşıyan iş sözleşmesi sonlandırılmaktadır. İkale sayesinde hem işçinin hem de işverenin gelecekte borçlara ve yeni haklara maruz kalması engellenmektedir. İkale her türlü iş sözleşmesinde aynı amaca yani sona erdirme hakkına sahiptir. 

İş sözleşmesi eğer belirsiz bir tarihle imzalandıysa ikale sayesinde fesih işlemine gerek kalmadan sözleşme sonlandırılır. İş sözleşmesinde belirli bir tarih belirtildiyse tarihi beklemeye gerek kalmadan uygulama vasıtasıyla çalışma süreci sonlandırılır. İşçi ve işverenin hakları baki olarak kalsa da geleceğe yönelik hakları ve borçları sonlanmaktadır. Baki kalması kapsamında ise işçinin ödenmeyen ücretleri, mesai ücretleri, yıllık izin ücretlerini talep edebilmektedir. 

Av. Hüseyin Geylani

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir