İş Kazası Tutanağı; Bir işçinin başına çalıştığı kurumda ya da görevini yerine getirdiği sırada bir kaza gelmesi durumunda doldurulan evrağa işe kazazı tutanağı denir. Bu tutanakla ilgili düzenlemeler 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu, 4857 sayılı İş Kanunu ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu içinde yer almaktadır.
Büyük veya küçük bütün kazalarda bu evrağın düzenlenmesi gereklidir. Çünkü ilerde açılacak davalarda evrak bir kanıt niteliği taşıyacaktır. İşçiler sadece kendini değil çalışan herkesin sıhhi şartlara erişimi olup olmadığını önemsemelidir. Biriken evraklar ilerde iş verenin çalışanına ne kadar değer verdiğini gösterecektir. Gerekli görülürse iş veren gerekli şartları sağlamadığı ve kazaya sebebiyet verdiği için bu evraklar ışığında dava edilebilir.
İş Kazası Tutanağı Nereye Verilir?
İş yerinde meydana gelen bir kazada ilk önce kolluk kuvvetlerinin bilgilendirilmesi gereklidir. Daha sonra Sosyal Güvenlik Kurumu durumdan haberdar olmalıdır. Tüm bu bildirimlerin yapması gereken kişi işverendir. Çalışan diğer kişilerin sorumluluğu ise durumu işverene bildirmektedir. Kaza eğer taşeron bir kurumda gerçekleşmişse bu durumda hem taşeron hem de işi veren firma aynı oranda sorumluluk sahibidir.
İşçinin sosyal haklarından mahrum kalmaması için SGK bildirimi ivedilikle yapılmalıdır. Kolluk kuvvetleri ya da sağlık kurumlarına yapılan bildirimler işçinin sosyal haklara sahip olmasını sağlamamaktadır. Bildirim 3 gün içinde yapılmak zorundadır. Süre işçinin kaza geçirdiği günün bir sonraki günü başlar. Eğer işyeri sahibi üçüncü günün gece yarısına kadar bildirim yapmazsa bu durumda hakkında cezai işlem başlatılabilir.
İş Kazası Raporu Ne İse Yarar?
İş KKaza geçiren kişinin alacağı rapor öncelikle onun sağlık hizmetlerinden faydalanmasını sağlayacaktır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kapsamınca iş veren çalışanının gerekli sağlık hizmetlerini almasını sağlamalıdır. Tutulan tutanak ile işverenin sorumluluğunu yerine getirip getirmediğinin anlaşılır. Bildirim süresinin geçip geçmediği bu sayede anlaşılabilir. İşçi kaza sonucu aldığı hasarın tedavisi için ek masraflar yapmak zorunda kalabilir.
Bunların işverenden tahsil edilmesini sağlayabilir. İşverende bu faturaları SGK’ya bildirerek ödediği kısmı tahsil edebilir. Kaza sonucunda eğer işçi bir daha çalışamayacak kadar kötü bir duruma düşerse iş göremezlik ödeneği alabilir. Tutulan rapor sayesinde bütün süreç bir resmiyete dökülmüş olur. Böylece herkes hakkını alabilir. İşverenlerin başına buyruk davranmalarını önüne geçilir.
İşci Mahkemesi Hakları Nelerdir? Bilinmesi Gerekenler?
İş Kazası Tutanağı Tutulmadığı Takdirde Ne Yapılması Gerekir?
İş verenler bazı durumlarda yaşanan kazaları ört pas etmek isteyebilir. Bu durumlarda da SGK’ya bildirimde bulunmaz. Gerekli olan iş kazası tutanağını tutmaz. İşçi veya yakınlar kazadan sonra işverenin gerekli şartları yerine getirmediği fark ederse dava açabilirler. İş mahkemelerine yapılacak itirazın ardından SGK davada taraf olur. Öncelikle sorumsuzluk yaptığından dolayı işverene idari para cezası kesilir.
Daha sonra sıra işçinin zararının karşılanmasına gelir. Yaşadığı durumdan dolayı ortaya sağlık masrafları için maddi tazminat davası açılır. İşçi uğradığı travma sonrası mental olarak zarar gördüğünden de manevi tazminat davası açılır. Ayrıca işçinin işverenin sorumsuzluğunu fark edip bildirim yapmasına kadar geçen süresinin maddi zararı da ayrıca işverenden alınır. Böylelikle işçinin uğradığı bütün zarar kapatılmış olur.
İstanbul Arabuluculuk Ücreti Hesaplama
İş Kazası Tutanağı Emsal Yargıtay Kararı
Haberlerde çokça duyduğumuz emsal karar terimi oldukça derin bir hukuki uygulamadır. Bu terim yaşanan durumla ilgili daha önce alınmamış bir cezai yaptırımın alınması ile ortaya çıkabilir. Daha sonra benzer şartlara sahip davalar olduğunda avukatlar bu kararı hatırlatıp hâkimden yeniden aynı cezayı vermesini isteyebilirler. Burada karar veren mercii son söz hakkına sahiptir. Yani aynı cezanın yeniden verilmeme ihtimali bulunmaktadır.
İş kazalarında verilen emsal kararlara baktığımızda genelde umursamazlık sonucunda yaşanan kazalarda böyle cezalar verildiği görülmektedir. Bir kaza durumunda işverenler tazminat davaları ile cezalandırılmaktadır. Fakat hâkim işverenin sorumsuzluktan öte işçilerin canını hiçe saydığını görürse böyle bir karar alabilir. İşverenin birden çok güvenlik önlemini yerine getirmemesi ya da işçilere gerekli çalışma ortamını sağlamaması büyük bir umursamazlık göstergesidir. Bunu gören hakimler emsal kararlar alabilir.
İş Kazası Bildirme Süresi Kaç Gündür?
İş Kazası Tutanağı Örneği
İşverenin tutması gereken rapor oldukça basittir. Üzerinde kaza geçirmiş olan işçinin doldurması gereken bir alan bulunur. Buraya onun adı, soyadı, SGK sicil no, T.C. kimlik no, baba adı, doğum yeri, doğum tarihi, görevi bilgileri girilir. İşe başlama tarihi işçinin görevi ile ilgili ne kadar tecrübeli olduğunu gösterir. Daha sonra ki kısımda ise işçinin görev başında kaza geçirdiğini ispatlayacak bilgiler yer almaktadır.
Kazanın olduğu saat ve tarih, kaza olduğu anda kaç adet işçinin olduğu, kaza gününde işe hangi saatte başlandığı yazılır. En kısımda ise iletişim bilgiler ve kaza ile ilgili bilgiler yer alır. İşverenin buraya kazanın nasıl olduğunu kısaca yazması gerekir. Varsa uzuv kayıplarından da bu kısımda bahsedilir. Daha sonra raporun altına kazazede, sorumlular ve 2 tanık ad soyadlarını yazıp imza atarlar. Rapor bu şekilde tamamlanmış olur.
Sigortasız İşçi İş Kazası Geçirirse Ne Olur?
İnşaat balıkçılık ve tarım sektörleri haricinde bütün sektörlerde bir sözleşme dahilinde çalışan işçilerin ilk günden itibaren sigorta girişlerinin yapılması gereklidir. Eğer işveren bunu ihmal ederse ve işçi bir sebepten kaza geçirirse işverene asgari ücretin 38 kat fazlası ceza verilir. İşçinin tazminatı ve hak ettiği ödemeler işveren tarafından karşılanır.
Kaza sonrası tedavi masraflarının ödemesi ise SGK tarafından yapılır. Eğer işçi kaza sırasında hayatını kaybetmişse yakınları sigortalı işçilere verilen bütün haklardan faydalanabilir. İşçinin günlük ücretinin tespiti mümkün değilse hesaplamalar brüt asgari ücret üzerinden yapılır. İşçinin farklı bir kurumda sigortalı görünmesi de iş kazasının olduğu işyerinin sorumluluğunu azaltmaz ya da değiştirmez.
İş Kazası Tutanağı Nasıl Doldurulur?
Eksiksiz bir şekilde doldurulması gereken bu raporda çalışan bilgileri atlanmamalıdır. Aynı şekilde çalışanın işe başlama tarihi de doğru şekilde girilmelidir. Eğer bu tarz önemli bilgiler doğru şekilde girilmezse bir dava açıldığı taktirde iş veren dolandırıcılıkla suçlanabilir. Kazanın oluşmasından sonra kulaktan duyma değil bizzat şahit olan kişilerin bilgileri alınmalıdır. Kaza anının nasıl olduğu da dikkatli şekilde yazılmalıdır.
Bu tarz raporların hazırlanmasında dinleyicilerin iyi anlaması için detaylar oldukça önemlidir. Bu nedenle ne kadar uzun olursa olsun bütün detaylara yer verilmelidir. Eğer iş yerinin doktoru varsa onun verdiği bilgiler de rapora eklenmelidir. İşçinin yaşadığı uzuv kayıplar rapora eklenmeli ve kazaya karışan aletlerde belirtilmelidir. Günümüzde fotoğraf çekmek kolay bir hale gelmiştir. Kaza yerinin fotoğrafları çekilerek bunlarda rapora eklenebilir.
- Miras Paylaşımı Nedir? Geylani Hukuk Bürosu Aile Hukuku Rehberiniz - Ağustos 14, 2024
- Kardeşler Arası Miras Paylaşımı: Adil Çözümler – Geylani Hukuk Bürosu - Ağustos 5, 2024
- Özel Sektörde Çalışan Engellilerin Hakları 2024 Rehberi: Geylani Hukuk ve Arabuluculuk - Temmuz 21, 2024